Fotograf burcuje k tažení proti Pavlu Šafrovi. Šéfredaktor Svobodného fóra prý neplatí účty

09.09.2016 19:13

Šéfredaktor Svobodného fóra Pavel Šafr, který se často ohání havlovskou morálkou, tím, že za všechno špatné může Andrej Babiš, či zásadami a svobodou slova a vymezuje se proti „estébáctví ostatních“, zdá se, neplatí domluvené honoráře. A podle všeho jde o věc dlouhodobou a dobře známou.

Fotograf burcuje k tažení proti Pavlu Šafrovi. Šéfredaktor Svobodného fóra prý neplatí účty
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Petr Vrabec, známý spíše pod svým pseudonymem Zewlakk, se věnuje fotografování různých akcí veřejného dění. Mnohdy se těchto akcí účastní dobrovolně, v některých případech však pracuje i na zakázku. A protože fotí dobře, je o jeho práci zájem.

A jedním z těch, kteří Zewlakka poprosili o spolupráci a poslali ho na několik akcí, byl právě i Pavel Šafr. Jenže jak se zdá, tak mu poté odmítl zaplatit. A vyplouvá na povrch, že Zewlakk zřejmě nebyl zdaleka jediný, kdo na domluvě se Šafrem tratil.

„Tak Svobodné fórum poté, co jsem si řekl o peníze za nezaplacené reporty, ihned spolupracuje s jiným fotografem,“ napsal Zewlakk na svém profilu na Facebooku a dodal, že Šafra několikrát urgoval, což mu vyneslo pouze 5/8 slíbeného honoráře.

„Nechci se chvástat, ale fotky nového spolupracovníka jsou o ničem. Ale třeba to dělá zadarmo. Anebo o tom ještě neví,“ poznamenal fotograf a přirovnal Šafra k majiteli restaurace Řízkárna Vladimíru Krulcovi, který čelí mnoha nařčením z neplacení mezd a dokonce i útokům levicových extremistů. Připomněl také, že již v roce 2004 o Šafrovi kolovaly podobné zvěsti.

O den později napsal Zewlakk druhý status o tom, že se mu začínají ozývat lidé s podobnou zkušeností. „Nechci to nechat být. Je načase, aby tohle Šafrovi beztrestně neprocházelo. Většina nad tím mávně rukou a nechá to být, vždyť jde o pár tisícovek a nestojí ty tahanice za to. Jenže když to udělá každý, bude víc takových Šafrů,“ poznamenal fotograf a vyzval veřejnost k tomu, aby se ozvala, pokud má stejnou zkušenost.

Na to se mu ozvala redaktorka A2larm.cz Apolena Rychlíková s nabídkou na reportáž, se kterou Zewlakk souhlasil. „Ale počítáte s tím, že o vás Šafr napíše, že si vás zaplatil Babiš, abyste šli proti němu?“ poznamenal fotograf.

 

Článek o platební morálce Pavla Šafra z roku 2004

Posléze se přidal i redaktor webu MediaHub Leoš Kyša, který mimo jiné Šafrovi již nějakou dobu leží v žaludku. „Blbý je, a protože jsem byl dlouho na volné noze, tak to zatraceně dobře znám, když vám někdo slíbí peníze a pak na vás kašle. To jednoho naštve, protože udělat a odbavit fotku nebo napsat článek je práce stejně namáhavá jako postavit zídku nebo upéct rohlíky,“ napsal s tím, že vymáhat honoráře vůbec není jednoduché.

„Bohužel, takové prasárničky dělají i velké mediální domy. Ve své době Mediacop a další. U lidí, co do veřejné diskuse vstupují s nějakým étosem to zamrzí dvojnásob,“ napsal Kyša a Zewlakk mu na to odpověděl, že jej Šafr na akce dokonce sám posílal a honoráře s ním samozřejmě domlouval.

„Tak to je, samozřejmě, jiné kafe. Pokud vás na akci ještě poslali, tak je to stejné jako si objednat postavení vily a pak vám říct, že na ní napíší, že jste ji postavil vy, což by vám mělo stačit. To je peklo v týhle branži,“ posteskl si Kyša a navrhl Zewlakkovi ať kontaktuje redaktory Deníku Referendum.

Na to dostal záhy odpověď jednoho z diskutujících, který poznamenal: „Psát v Deníku Referendum o nevyplácení nasmlouvaných částek je jako mluvit o provaze v domě oběšencově.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…