Fotograf na ostrově Lesbos: Myslel jsem, že jsem viděl všechno, ale tohle je peklo. Styďte se, vy, co nepomáháte

08.11.2015 17:16

Fotograf Giles Duley fotografuje uprchlickou krizi pro Vysoké komisařství OSN. Za to, co viděl na ostrově Lesbos, se prý stydí, stydí se za politiky i za ty občany, kteří odmítají pomoci zdrceným uprchlíkům. Můžeme prý diskutovat o tom, kdo je uprchlík a kdo ekonomický emigrant. Můžeme se pokoušet rozbít sítě pašeráků, ale to nic nemění na tom, že musíme pomoci lidem stojícím na pláži – nevyspalým, hladovým a polomrtvým.

Fotograf na ostrově Lesbos: Myslel jsem, že jsem viděl všechno, ale tohle je peklo. Styďte se, vy, co nepomáháte
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Chápu, co žene lidi k tomu, aby opustili své domovy. Myslel jsem, že už jsem viděl všechno, ale ještě nikdy jsem nebyl tolik ohromen lidským dramatem, které se přede mnou odehrávalo na plážích Lesbosu,“ napsal fotograf v komentáři pro server britského deníku The Guardian. Výjev jen potvrzoval informace Vysokého komisariátu pro uprchlíky při OSN, podle nichž je dnes ve světě násilím vysídleno na 60 milionů lidí. Tisíce lidí prchají před válkami z Afghánistánu, Iráku či Sýrie a všichni ze srdce děkují, když se jim podaří dosáhnout břehů Evropy.

Celý komentář v angličtině najdete zde

„Při přistání na ostrově Lesbos muži pláčou, ženy stojí jako sloup ve viditelném šoku, děti hystericky brečí. Hluk a chaos jsou ohlušující. Na březích Evropy se odhaluje podstata lidství. A reakce evropských politiků na tuto situaci je žalostná. Běžence často vítají dobrovolníci, kteří si z práce berou neplacené volno a nosí jim vlastní vybavení,“ popisuje situaci Giles Duley. Uprchlíci jim prý děkují, děkují i fotografovi a ten se prý stydí, když si uvědomí, jak o běžencích smýšlí nemalá část evropské populace. Fotograf doufá, že se jednou k němu budou lidé chovat lépe, pokud budou on a jeho blízcí někdy potřebovat pomoc.

Tábory pro uprchlíky jsou plné. Dobrovolníci už pro ně nemají ani deky, dochází jídlo, o místu v hotelu ani nemluvě. Všude je plno. Otec rodiny stojí znaveně na břehu, v náručí drží dítě. Vypadá, že se na nohou už dlouho neudrží, a žádá o nocleh. Nabízí dokonce třikrát tolik, než je na ostrově za hotel obvyklé, ale ani tak nemůže najít místo na spaní. Vše je plné. Proto se zoufale obrací na fotografa a žádá ho: „Dotkni se mě, cítíš, že jsem taky člověk?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…