Fracku Dienstbiere, udeřil komentátor Pečinka v Reflexu. A raduje se z porážky ministra pro lidská práva

14.08.2014 9:26

Jiří Dienstbier se v souvislosti se služebním zákonem zachoval jako neloajální fracek. Podle komentátora Reflexu Bohumila Pečinky tak ministr předvedl styl, kterým se prezentuje celou svou politickou kariéru.

Fracku Dienstbiere, udeřil komentátor Pečinka v Reflexu. A raduje se z porážky ministra pro lidská práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier ve sněmovně

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek poté, co koalice s opozicí našly společný kompromis, uvedl, že se jedná o „vítězství ducha nad hmotou“. To může znamenat leccos, podle Pečinky to v tomto případě znamená malé vítězství politiky nad zájmy občanských sdružení, kterých je Dienstbier tradičně zastáncem.

Jak připomíná, právě služební zákon byl jedním z hlavních hesel hnutí, které před volbami pod lákavou hlavičkou „Rekonstrukce státu“ sdružilo všechny možné občanské iniciativy. Pod maskou boje proti nešvarům a předání moci odborníkům se zde podle Pečinky odehrával pokus omezit moc volených politiků a předat ji do rukou úředníků a zájmových skupin.

Právě Jiří Dienstbier byl tradičním spojencem těchto hnutí, a proto není překvapením, že právě on byl ve vládě hlavním buldozerem normy, která měla značně posílit jeho pozici. A původně se zdálo, že se mu to povede, obzvlášť když na myšlenky Rekonstrukce státu slyší značná část vlády. Klíčové podle Pečinky bylo, že se k opozici, která je v současné sněmovně mimořádně slabá, přidali i koaliční poslanci. Symbolem této vzpoury se stalo sněmovní vystoupení sociálního demokrata Vítězslava Jandáka, který zoufale vyzýval své kolegy, ať normu v této podobě neschvalují, když všichni vědí, že přinese průšvih.

Následně otočili lidovci a posléze i hnutí ANO. Pod heslem, že důležitý zákon je třeba probrat s opozicí, pak domluvili schůzku, na které byly dohodnuty podstatné změny, jež zasahovaly právě nejcitlivější pasáže. Ministr Dienstbier, který ještě pár dní předtím suverénně prohlašoval, že opozice si o změnách může nechat jenom zdát, v tu chvíli začal vystupovat na hraně hysterie.

„Projevil se tak, jak se projevuje celých pětadvacet let, co se pohybuje ve veřejném životě - jako neloajální fracek,“ píše k tomu Pečinka. Pak poznamenává, že vzhledem k nadějím, jaké občanské iniciativy do zákona vkládaly, se jeho rozčílení ani nelze příliš divit.

Ústup od drsné verze služebního zákona lze podle Pečinky vnímat jako návrat realismu do české politiky. Je však otázkou, zda to bude pouze první vlaštovka zklidňujících se poměrů, rozvrácených v posledních dvou letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…