Francie: Marine Le Penová opět vpadla někam, kde ji nikdo nečekal. Hned dvakrát. A je tu nový zajímavý průzkum

30.04.2017 20:28

Francouzské prezidentské volby se dramatizují. Za týden touto dobou bude takřka jasno o tom, kdo bude příštím obyvatelem Elysejského paláce – sídla francouzských prezidentů. Bude to nacionalistka Le Penová, nebo centrista Emmanuel Macron? Agentura Reuters přináší další průzkum, který poodhaluje uvažování Francouzů.

Francie: Marine Le Penová opět vpadla někam, kde ji nikdo nečekal. Hned dvakrát. A je tu nový zajímavý průzkum
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Minulou neděli večer většina francouzských i zahraničních komentátorů předpokládala, že do druhého kola prezidentských voleb postoupí kandidát levého středu Emmanuel Macron a nacionalistka Marine Le Penová. Málokdo také pochyboval o tom, že druhé kolo vyhraje Macron. Vždyť něco podobného už Francie zažila. V roce 2002 proti sobě ve druhém kole prezidentských voleb stanuli pravicový expremiér Jacques Chirac a antisemitský radikál a otec Marine Le Penové Jean-Marie Le Pen. Před patnácti lety byl Le Pen poražen na hlavu.

Macron však s tak jistým vítězstvím počítat rozhodně nemůže. Le Penová se už delší dobu snaží ukázat, že zdaleka není tak radikální, jako býval její otec. A mnozí Francouzi jí to věří, což hraje v její prospěch. Občané se navíc shodují v tom, že kampaň před druhým kolem odstartovala lépe Marine Le Penová. Podpora Macrona poprvé klesla pod 60 procent. Poměr 59 procent voličů pro Macrona ku 41 procentům pro Le Penovou pořád vyznívá mnohem pozitivněji pro centristického politika, má to ale háček.

Celý text v angličtině naleznete zde

Průzkum agentury IFOP před druhým kolem prezidentských voleb ukazuje, že 45 procent dotázaných Francouzů nevěří ani jednomu z kandidátů, že dokážou vyřešit vleklé problémy s nezaměstnaností. 36 procent dotázaných se dále domnívá, že ani Macron,, ani Le Penová nedokážou ochránit Francii před teroristickými útoky. Otázkou je, zda se některému z kandidátů nakonec podaří dostat tyto skeptické voliče do hlasovacích místností. Pokud ne, o vítězství by se měl bát spíše Emmanuel Macron, protože skalní voliči Le Penové stojí pevně za svou kandidátkou a jsou k volbám odhodlání jít, jak se říká, i kdyby trakaře padaly.

Otázkou navíc zůstává, jak se zachovají voliči radikálního levicového kandidáta Jeana-Luca Mélenchona, který v prvním kole obdržel přes 19 procent. Do druhého kola nepodpořil žádného z postupujících kandidátů. Le Penová se ovšem pokouší lovit v Mélenchonových voličských vodách a stejně jako levicový radikál zdůrazňuje ekologická témata. Podle agentury AFP Le Penová např. označila za falešné dilema mezi ekologii a vyšší zaměstnaností. Je přesvědčena, že tyto dvě oblasti lze účinně propojit. Slibuje Francouzům, že se bude chovat ekologicky a zvýší zaměstnanost. Své sliby hodlá plnit především bojem proti „bezuzdné globalizaci“.

Celý článek naleznete zde

V neděli Le Penová navštívila Francouzům dobře známou továrnu v Gardanne, která poutá pozornost tím, že dlouhodobě pouští toxický odpad zvaný „červené bahno“ do Středozemního moře. Postupně instaluje filtry, které mají toxické látky zachytit a socialistická vláda jí dala ještě 6 let na to, aby dosáhla ekologických limitů, které požaduje EU. Le Penová se v továrně objevila také proto, že zaměstnává na 400 lidí a Le Penová jim slíbila právě to, že se nebude věnovat falešnému rozporu mezi ekologií a zaměstnaností a namísto toho bude propagovat „pravou ekologii“.

Poslanec za francouzské zelené Francois-Michel Lambert se Le Penové vysmál. Jedna návštěva továrny z ní prý ekologicky smýšlející političku neudělá. A podpořil jejího protikandidáta Emmanuela Macrona.

Le Penová však nezapomíná ani na svá vlastní tradiční témata a slibuje lidem, že na rozdíl od Macrona zachrání jejich pracovní místa. Jak vidno, ne všichni Francouzi jí to věří. Jak již bylo řešeno, snaží se také ukázat, že rozhodně není radikální političkou. V Marseille položila věnec k památníku obětí holocaustu. Fotografie prezidentské kandidátky u památníku se šíří po sociálních sítích.

I tak se ovšem musí vyrovnávat s negativními ohlasy ve společnosti jak vůči své Národní frontě, tak vůči sobě samé. Šestadevadesátiletý účastník francouzských bojů proti nacistům Daniel Cordier před druhým kolem voleb oznámil, že Le Penová není dobrou volbou na prezidentku, jelikož je vlastně popřením všeho, za co Francouzi bojovali.  

Sluší se také připomenout, že ani Macron, ani Le Penová za sebou nemají výraznou politickou sílu, která by jim pomohla prosazovat jejich program po vítězství v prezidentských volbách. Macron založil zcela nové hnutí, které na první větší úspěch teprve čeká, a Národní fronta Marine Le Penové teď ve francouzském Národním shromáždění disponuje dvěma poslanci, což k prosazení jejích plánů rozhodně nestačí. Nelze proto vyloučit, že v Elysejském paláci bude po 7. květnu sedět politicky nepříliš silný prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…