Francie na žádost USA zpřísní letištní kontroly

04.07.2014 9:05

Také Francie na základě žádosti Spojených států zpřísní po letní období bezpečnostní kontroly na letištích u spojů do amerických měst. Odlety z Francie do USA tak mohou mít zpoždění. Sdělil to dnes francouzský Úřad pro civilní letectví. Podobný krok oznámila ve čtvrtek Británie a podle agentury AFP stejně postupuje i Belgie.

Francie na žádost USA zpřísní letištní kontroly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letiště Václava Havla, ilustrační foto

Američané ve středu požádali některá zámořská letiště o větší kontrolu pasažérů na linkách do USA kvůli nebezpečí teroristického útoku. Spojené státy získaly informace, že členové Al-Káidy působící v Jemenu a také teroristé v Sýrii pracují na bombě, kterou budou schopni dostat na palubu letadel navzdory bezpečnostním detektorům.

Pražské ruzyňské letiště takovou žádost zatím neobdrželo, řekla ve čtvrtek jeho mluvčí.

U Francii se opatření týká sedmi letišť s desítkami letů do USA denně. "Tato dodatečná opatření se zavedou způsobem, aby cestujícím způsobily co nejméně nepříjemností. Přesto je nutné počítat se zpožděním," řekl mluvčí DGAC. Doporučil cestujícím do USA, aby přijížděli na letiště s větším předstihem. Dodal, že opatření nelze z bezpečnostních důvodů upřesnit.

Existuje věrohodná hrozba

USA se obávají, že jako nositelé bomb by mohli být využiti lidé, kteří bojovali v řadách teroristických skupin na Blízkém východě a kteří mají k dispozici pasy západních států. Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti tento týden oznámilo, že existuje "věrohodná hrozba útoku v reálném čase". "Letectví zůstává pro teroristy přitažlivým cílem, snaží se obejít naše bezpečnostní opatření," uvedl úřad.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…