Francie předložila Radě bezpečnosti OSN rezoluci o boji proti IS

19.11.2015 20:53

Francie dnes předložila Radě bezpečnosti Organizace spojených národů návrh rezoluce, která vyzývá k přijetí „všech opatření“ nutných ke zničení radikální organizace Islámský stát (IS). Informovala o tom agentura AFP. IS se přihlásil k zodpovědnosti za páteční teroristické útoky v Paříži, které si vyžádaly 129 obětí.

Francie předložila Radě bezpečnosti OSN rezoluci o boji proti IS
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Prezident François Hollande zároveň nařídil zintenzivnit nálety na pozice IS nejen v Sýrii, ale i v sousedním Iráku. Text navrhované rezoluce vyzývá členské země OSN, aby „zdvojnásobily své úsilí a koordinovaly své snahy předcházet a bránit teroristickým činům“ páchaným především radikály z organizace Islámský stát a z dalších teroristických skupin napojených na Al-Káidu.

Radikálové samozvaného Islámského státu se i s rodinami přesouvají kvůli zesíleným náletům ze syrské Rakky

Francouzský prezident François Hollande po zasedání bezpečnostní rady zároveň oznámil, že nařídil zintenzivnit letecké údery proti pozicím radikálů z IS nejen na území Sýrie, ale i sousedního Iráku.

Francie už krátce po atentátech intenzitu útoků na pozice islamistů v Sýrii zvýšila. Podle dnešního prohlášení armádního mluvčího zničilo francouzské letectvo od té doby 35 cílů. Ve středu vyrazila do východního Středomoří také letadlová loď Charles de Gaulle.

Ve středu syrská organizace na ochranu lidských práv SOHR informovala, že radikálové samozvaného Islámského státu se i s rodinami přesouvají kvůli zesíleným náletům ze syrské Rakky, která byla dosud jejich baštou, do iráckého Mosulu. Civilistům ale prý v odchodu brání.

Francie se do bombardování cílů IS v Iráku zapojila loni v září. Stala se první zemí, která se oficiálně přidala k americkým náletům. Letos v září francouzské letouny provedly první průzkumné lety nad Sýrií. Do leteckých úderů se zapojily 27. září.

O situaci v Sýrii i o probíhajícím vyšetřování pátečních atentátů v Paříži dnes Hollande hovořil se svým americkým protějškem Barackem Obamou. Podle Elysejského paláce se oba politici shodli na společném cíli, kterým je zničení IS. Hollande se s Obamou osobně setká příští úterý ve Washingtonu, o dva dny později bude jednat v Moskvě také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Už v pátek se kvůli koordinaci boje s terorismem Hollande v Paříži sejde také s marockým králem Muhammadem VI. Některá francouzská média během dneška informovala o tom, že zprávu o pobytu údajného strůjce pátečních atentátů Abdelhamida Abaaouda, Belgičana marockého původu, na pařížském předměstí Saint-Denis poskytla Paříži právě marocká tajná služba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…