Francie se potápí. Pod vodu, do stávek, do strachu z teroristů. Viděli jsme na vlastní oči, co se děje v Paříži, podívejte se taky

04.06.2016 9:26

REPORTÁŽ Přírodní katastrofa, sociální nepokoje a obavy z dalšího vraždění. V takové situaci se dnes nachází Francie. ParlamentníListy.cz jsou přímo v její metropoli Paříži. Řeka Seina, která ji přetíná, se za poslední dny nebývale zvedla. Železniční doprava kvůli stávce zamětnanců nefunguje. A to se zde má zanedlouho odehrát evropský šampionát ve fotbale.

Francie se potápí. Pod vodu, do stávek, do strachu z teroristů. Viděli jsme na vlastní oči, co se děje v Paříži, podívejte se taky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Francie zažívá zničující povodně. Takto vypadá Seina a její břehy v centru Paříže, jinak druhá nejdelší řeka v zemi galského kohouta. V noci z pátku na sobotu má její hladina kulminovat.

Anketa

Doporučujete Velké Británii, aby odešla z Evropské unie?

96%
4%
hlasovalo: 7457 lidí

„Letošní sezona je prokletá. Nejdřív teroristické útoky a bezpečnostní opatření, pak stávky a různé protesty a teď ty prokleté povodně. Turisté ruší rezervace pokojů jeden po druhém. Snad šampionát zařídí, že budeme mít zase plno, jako jindy,“ posteskl si hoteliér Gérard z pařížského hotelu Le Paon. Nachází se nedaleko řeky Seiny, která nyní téměř olizuje ulice města. Reportér Parlamentních listů se prošel po jejích březích, zažil tlačenici na nádraží a byl u největšího stadionu v zemi.

Stávka železničářů

Z největšího pařížského Letiště Charlese de Gaulla je nyní cesta příměstskou železnicí RER hodně zapeklitá. V rámci zákona o minimálních službách se sice jezdí, ale podle vlastních pravidel. V každé stanici se do vlaků snaží nacpat další pasažéři, takže nedaleko městských hranic už vlak vypadá jako přeplněný dobytčák. „Hele, sem už se nevejdete,“ vyzve jeden z pasažérů příchozí na další stanici. Namáčkli se a jede se dál. Na Severním nádraží pak proti vystupující mase lidí vstupuje další masa. Jde o holou existenci. Železničáři stávkují.

Zaměstnanci státních železnic ve Francii se totiž stavějí proti zamýšleným reformám v zákoníku práce, které prosazuje levicový prezident Francois Hollande. S jeho novým návrhem by totiž mohla být zrušena pětatřicetihodinová pracovní doba a zjednodušeny podmínky pro rozvázání pracovního poměru. Šéf, zjednodušeně pojato, podle návrhu třeba může říct, že je na tom mezinárodní ekonomika špatně a člověka propustit.

A nyní prezident národní společnosti francouzských železnic (SNCF) Guillaume Pepy apeluje na železničáře, aby ve jménu solidarity s postiženými povodněmi zrušili stávku. Odboráři ale stávku neodvolali, jsou pevní v kramflecích. Stávka je prý neomezená. Za den stávky přijdou francouzské dráhy podle odhadů o patnáct až dvacet milionů eur.

Strašlivé povodně

Voda v Seině stoupá. Už jen procházka po jejích březích v centru Paříže jasně ukáže, jak je situace krizová. Nábřeží neexistuje, lodě jsou svázány lany a v proudu se drží jen taktak. Pod mostními oblouky už nezbývá moc místa. Kolem chodí tisíce turistů s tím, že pořídí exkluzivní fotky katedrály Notre-Dame a Eiffelovy věže. „Byl jsem tady už třikrát, ale tohle jsem nikdy neviděl,“ prohodí mezi řečí Erik, Australan z Perthu.

Podle ministryně životního prostředí Ségoléne Royalové měla Seina kulminovat v noci z pátku na sobotu. Starostka Paříže Anne Hidalgová prohlásila: „Po kulminaci se budeme muset starat o to, co objevíme po opadnutí vody. To bude ještě obtížnější.“ Očekává se, že řeka dosáhne v centru Paříže šesti a půl metru. Zdejší radnice proto vyhlásila preventivní plán obsahující i případnou evakuaci. Ostatně některé sklepy jsou již pod vodou, uzavřena byla některá muzea a pár stanic metra. Nikdo nicméně zatím evakuován nebyl a v Paříži ještě není hlášena ani jedna oběť. Zato škody při povodních po celé Francii zatím pojišťovny odhadují na šest set milionů eur.

Nejvíce jsou postižené regiony kolem stomilionového města Orléans a nejdelší francouzské řeky Loiry. Některé zámky na Loiře doposud obklopuje vodní hladina. Když se premiér Manuel Valls seznámil se situací v okolí Paříže, prohlásil: „Když vidíte staré lidi, rodiny a děti, kteří jsou evakuováni na lodičkách, drásá vám to srdce. Musíme být všichni solidární.“

Teroristé a fotbal

Ulice Boulangerie, tedy Pekařská, vede k národnímu stadionu Stade de France, kde se začne a skončí letošní mistrovství Evropy ve fotbale. Jde o šestý největší „staďák“ v Evropě. Mistrovství začne už desátého. Kovový nápis před stadionem byl donedávna posprejovaný, což se možná s přípravami na „svátek fotbalu“ změnilo. Právě na pařížském předměstí Saint-Denis, kde stadion stojí, ale začaly loňského listopadu krvavé teroristické útoky v Paříži. Na stadion plný lidí se třem sebevražedným atentátníkům proniknout nepodařilo, tak se odpálili před ním, přičemž přišel o život jeden člověk. V Saint-Denis ostatně při policejním zásahu zemřeli i strůjce těchto útoků Abdelhaamid Abaaoud a jeho sestřenice.

A jedna perlička. Ve Francii je nyní v plném proudu diskuse ohledně rasismu v národním fotbalovém týmu. Jeho trenér Didier Deschamps byl obviněn bývalým hráčem nároďáku Karimem Benzemou z rasismu kvůli tomu, že byl vyškrtnut ze základní sestavy. Podle Benzemy vyřazení souvisí s jeho severoafrickými  kořeny. Nicméně o Benzemovi je známé, že není moc spolehlivým hráčem. Byl vyšetřován za sex s nezletilou prostitutkou, nicméně zproštěn obvinění, a byl zatčen za účast ve vyděračské kauze. Ve francouzském nároďáku je navíc hned několik dalších Afrofrancouzů. Trenér následně prohlásil, že na fotablistu podává trestní oznámení za křivé obvinění.

Francouzský prezident Francois Hollande ohledně obav z terorismu prohlásil, že bezpečnost během mistrovství Evropy bude maximální. „Je to úkol našeho státu, zaručit bezpečnost všech, kteří se rozhodli přijet do Francie podporovat a fandit svým zemím,“ řekl. Ostatně šampionát by měl stát zhruba půldruhé miliardy eur. Doufejme tedy, že Francii už žádná další zkouška nepostihne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…