Francie vyhrožuje Britům: Když vystoupíte z EU, osladíme vám to. Aby si to další státy rozmyslely

09.06.2016 15:05

Jestliže se Britové 23. června vyjádří pro odchod z Evropské unie, Paříž je proti Británii připravena tvrdě zasáhnout. Plánem je zajistit, aby byly důsledky případného vystoupení z EU co nejtvrdší; to by mělo odradit jiné protievropsky naladěné elementy od jejich plánu Británii následovat, píše server politico.eu

Francie vyhrožuje Britům: Když vystoupíte z EU, osladíme vám to. Aby si to další státy rozmyslely
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Francie zažívá zničující povodně. Takto vypadá Seina a její břehy v centru Paříže, jinak druhá nejdelší řeka v zemi galského kohouta. V noci z pátku na sobotu má její hladina kulminovat.

Tvrdá pozice francouzské vlády předznamenává komplikace, kterým by Londýn v případě realizace brexitu musel čelit. Francie se jako členský stát a zároveň základní stavební kámen Evropské unie snaží demonstrovat svůj vliv a odradit i další státy od toho, aby vůči Velké Británii zaujaly smířlivou pozici.

Některé z těchto zemí, jako například Německo, se spíše přiklánějí ke zvolení „měkčího“ přístupu vůči Británii.

Postup francouzské vlády spočívá ve vyvíjení tlaku na ostatní členské státy, aby ihned po případném odchodu Británie z Evropské unie vypověděly veškeré smlouvy a dohody, které s ostrovním státem uzavřely. To by znamenalo, že „rozchod“ by byl kompletní s tím, jak by byly ukončeny programy finanční podpory, přehodnoceny obchodní vztahy v jednotlivých oblastech, zhoršen přístup britských finančních institucí na evropský trh a přepracována imigrační pravidla.

„Jestliže prohlásíme, že někdo může opustit Evropskou unii, ale pořád si může udržet veškeré výhody spojené s členstvím v ní, pošleme tím velmi špatnou zprávu do zbytku unie,“ sdělil serveru politico.eu starší evropský diplomat, který si nepřál být jmenován.

Jakožto klíčový stát Evropské unie by Francie měla nést tíhu odpovědnosti za posílení bloku a oslabení protievropských stran – nejen těch, které v Británii volají po brexitu, ale například i nizozemské Strany pro svobodu vedené Geertem Wildersem. Politické strany tohoto typu nesmí dostat šanci použít příklad Velké Británie jako „zářný příklad života po vystoupení z EU“, uvedl diplomat.

„Neměli bychom zacházet do extrému, ale náš prezident měl pravdu, když hovořil o tom, že vystoupení z EU bude mít pro Velkou Británii velmi vážné důsledky. Budeme totiž muset bojovat proti mnoha politickým silám, budeme jim muset dokázat, že takový čin má vážné následky,“ uvedla předsedkyně Komise pro zahraniční vztahy dolní komory Národního shromáždění Francie Elisabeth Guigou.

„Velká Británie bude muset odstoupit ze všech smluv s Evropskou unií. Myslím si, že tento proces by měl proběhnout co možná nejrychleji, aby nenarušil celou evropsko-unijní agendu,“ dodala.

Základní smlouva Evropské unie stanovuje alespoň dva roky vyjednávání vedeného Evropskou komisí a za podmínek, na kterých se shodnou všechny členské státy EU, před tím, než se vystoupení jednoho člena stane skutečností. To znamená, že by si Velká Británie zachovala veškerá svá členská práva až do té doby, kdy by tato vyjednávání byla zakončena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…