Francie zaplatí Rusku odškodnění za nedodané lodě

31.07.2015 7:00

Na výši odškodnění za nedodané vrtulníkové lodě Mistral, které Paříž odmítla ruskému námořnictvu vydat, se po dlouhém jednání dohodla Moskva a Paříž. Francie zmíněné lodě nedodala, přestože kontrakt byl uzavřen a částka uhrazena. Oznámila to ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na kremelské poradce.

Francie zaplatí Rusku odškodnění za nedodané lodě
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Francouzská vláda smlouvu na dodávku dvou plavidel z roku 2011 loni zrušila, když Rusko násilně anektovalo ukrajinský Krym a podpořilo boj východoukrajinských separatistů. Prodej vrtulníkových lodí v celkové hodnotě 1,2 miliardy eur (32 miliard korun) byl největším zbrojním kontraktem uzavřeným mezi Ruskem a některým z členských států NATO.

Informaci o ukončení rozhovorů získala údajně ruská agentura od kremelského poradce Vladimira Kožina, který je s průběhem jednání obeznámen. Výši kompenzace Kožin odmítl uvést s tím, že částka bude zveřejněna v okamžiku, kdy bude kontrakt formálně zrušen.

Ruský list Kommersant před několika týdny oznámil, že Paříž nabízí vrácení 785 milionů eur, ale jen tehdy, pokud ruská vláda dá písemný souhlas s prodejem plavidel jinému zákazníkovi. Takové řešení ale Rusko podle deníku odmítá a trvá na splacení 1,2 miliardy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…