Francouzi jdou k volbám. Čeká se další úspěch Le Penové

22.03.2015 15:27

Ve Francii probíhá první kolo místních voleb, v němž by nejvíce hlasů mohla získat nacionalistická Národní fronta (FN). Průzkumy také předvídají, že pravicová koalice v čele se Svazem pro lidové hnutí (UMP) Nicolase Sarkozyho jasně porazí levici v čele se socialisty prezidenta Françoise Hollandea.

Francouzi jdou k volbám. Čeká se další úspěch Le Penové
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Neuilly se narodila i Marine Le Penová

Očekávaný neúspěch vládní levice bude podle komentářů mít na svědomí i nízká volební účast. V polovině dne přišlo do volebních místností 18 procent ze 43 milionů celkem pozvaných místních voličů. Průzkum agentury Ifop předvídá konečnou účast ve výši jen 47 procent. Větší mobilizace se přitom očekává u voličů opoziční pravice.

Jakmile trpíte, chcete radikální řešení

"Nepůjdu hlasovat, ani jsem neotevřel obálku s lístky. Je to stále stejné, je to divadlo. Věci se nemění, lidé někdy ani nejsou s to dobře uživit svou rodinu," řekl místním novinářům 42letý truhlář z Lille Achilles, kterého zklamala socialistická vláda.

"Všichni tady trpí. A jakmile trpíte, chcete radikální řešení. To (špatná) ekonomika, nedostatek práce a zvyšování daní posiluje FN," je přesvědčen prodavač ve stánku s novinami ve vesnici Ribermont v severní Francii Patrick Vasseur.

Volební místnosti se na většině míst uzavírají v 18:00 SEČ, ve velkých městech až ve 20:00 SEČ. Brzy poté se objeví první odhady. Konečné výsledky se očekávají v noci na pondělí. Většina průzkumů předvídá nacionalistům 31, umírněné pravici 29 a vládní levici 20 procent hlasů.

Le Penová podporuje Izrael

Francouzi volí nové vedení všech departmentů na příštích šest let. Do druhého rozhodujícího kola 29. března postoupí v každém místě kandidátní listiny, které v prvním obdrží nejméně 12,5 procenta hlasů. FN, proti které v rozhodujícím hlasování půjde mnoho voličů nepostupujících stran, si dala za cíl získat aspoň jeden department. Podle komentářů by ale mohla nakonec vyhrát i ve větším počtu těchto správních obvodů.

FN po svém vzniku v roce 1972 sdružovala různorodé skupiny od radikálních katolíků přes ortodoxní pravici po rasisty a byla označována za krajně pravicovou. Hlavně antisemitismus jejího šéfa Jeana-Marie Le Pena odrazoval většinu francouzské populace. V roce 2011 ale převzala otěže jeho dcera, která tvrdí, že se strana distancovala od rasismu a naopak podporuje Izrael. Tvrdí, že je pro silný stát podporující sociální zabezpečení, který má být ale podle nacionalistické ideologie určen pouze "pravým Francouzům" a má je chránit před globalizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…