Francouzské tajné služby a ochranky politiků dnes zažijí infarktovou situaci

11.01.2015 9:35

Do francouzského hlavního města se dnes sjíždějí šéfové vlád EU, aby při pochodu národní jednoty demonstrovali solidaritu v boji proti terorismu. Jenže tak narychlo zorganizovaná monstrakce znamená pro francouzskou policii a zvláštní služby téměř infarktovou situaci.

Francouzské tajné služby a ochranky politiků dnes zažijí infarktovou situaci
Foto: Charliehebdo.fr, tan
Popisek: Jak vypadal časopis Charlie Hebdo

Jak ochránci politiků, tak francouzské zpravodajské služby jsou dnes v Paříži v nejvyšší pohotovosti. Mezi devatenácti evropskými lídry bude i český premiér Bohuslav Sobotka s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem. Vrcholní politici navštěvují francouzskou metropoli ve chvíli, kdy jemenská odnož teroristické sítě al-Káida vyhrožuje dalšími teroristickými údery.

Politici přitom chtějí spolu s lidmi při „pochodu národní jednoty" demonstrovat semknutost starého kontinentu i jeho civilizační hodnoty.

Policisté a zpravodajci jsou pod obrovským tlakem

„Pro francouzskou policii a zvláštní služby nastává infarktová situace. Po teroristických útocích pracují určitě už několik dnů bez přestání na tom, aby zneškodnily další džihádisty, zajistily bezpečnost důležitých objektů či židovských synagog... A teď jim tam najede devatenáct evropských politiků i s doprovodem, o jejichž bezpečnost se musí postarat. Jen těžko si představit režim, v jakém teď ti policisté se zpravodajci pracují, ale i obrovský tlak, pod nímž jsou," řekl serveru Aktuálně.cz bývalý důstojník vojenské rozvědky, diplomat, ale také někdejší šéf ochrany ministra obrany Leoš Mauer.

Z bezpečnostního hlediska jde podle něj o „šílenou akci", i když nepochybně politicky mimořádně důležitou. „Těžko říct, co převažuje, ale rizika jsou nemalá. Stále nevíme, zda v Paříži nečíhají na vhodný okamžik i další spící buňky džihádistů," podotkl Mauer.

Džihádisté mají i odstřelovací pušky s dostřelem dva kilometry

Šéf české protiteroristické jednotky (URNA) Libor Lochman uvedl, že v arzenálu džihádistů byla dokonce těžká odstřelovací puška s účinným dostřelem dva kilometry. „Tady už přestává všechna legrace," míní Lochman.

On, stejně jako Mauer, ale nepochybuje, že přetížené francouzské bezpečnostní složky situaci zvládnou a zajistí klidný průběh dnešního pochodu národní - a vlastně i té evropské - jednoty v Paříži. „Třeba francouzští četníci mají bojové zkušenosti a jsou zvyklí na stres i obrovskou zátěž," připomíná Mauer.

Podle Lochmana je význam setkání politiků natolik velký, že tomu bude odpovídat i nasazení policie a možná i armády.

Rizikem je nedostatek času na přípravu akce

Určitým rizikem při zajištění bezpečnosti demonstrujících lidí i evropských politiků může být fakt, že policie s ochrannými službami měly málo času na přípravy. Jeden z předních odborníků na ochranu ústavních činitelů, který si přál zůstat v anonymitě, přiznal, že v časové tísni jsou i džihádisté. Tedy pokud mají v úmyslu znovu zaútočit.

„Když to řeknu v nadsázce, tak bych na jejich místě jakýkoliv útok vzdal, protože za pouhý den se úspěšný atentát na politiky nedá v podstatě naplánovat, a hlavně provést. Riziko tu ale samozřejmě je - to nepopírám," řekl expert na ochranu politiků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…