Francouzské výzvědné služby prý před pařížskými útoky selhaly. Jedenáct tisíc nebezpečných mělo hlídat jen 600 detektivů

20.11.2015 9:13

Přestože francouzské úřady znaly nejméně tři z pařížských útočníků, ignorovaly varování před útokem. S odvoláním na britský list The Guardian o tom píše server Britské listy.

Francouzské výzvědné služby prý před pařížskými útoky selhaly. Jedenáct tisíc nebezpečných mělo hlídat jen 600 detektivů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisíce svíček před francouzskou ambasádou

Podle něj má francouzská výzvědná služba a policie jen asi 500–600 zaměstnanců, jejichž úkolem je sledovat lidi. Avšak francouzské bezpečnostní orgány mají seznam asi 11 000 lidí, kteří jsou potenciální hrozbou bezpečnosti státu, napsal v deníku The Guardian Ewen MacAskill, odborník na výzvědné služby.

Situace je o to složitější, že ke sledování jedné osoby po dobu 24 hodin je zapotřebí asi 30–40 lidí. Takže francouzská rozvědka musí činit složitá rozhodnutí o tom, koho vlastně sledovat.

Celý text je ZDE

Problémem je, že francouzské výzvědné služby znaly nejméně tři z útočníků. Abdelhamid Abaaoud byl znám jako společník dvou džihádistů usmrcených v Belgii letos v lednu.

Policie měla složku na Omara Ismaïla Mostefaie ještě před tím, než v roce 2013 cestoval do Sýrie, a Sami Amimour byl zatčen v roce 2012 kvůli podezření, že má vazby na teroristy.

Kvůli obavám z prozrazení mají tajné služby strach mezi sebou sdílet informace

Tito tři muži, známí výzvědným službám, tedy měli být sledováni. Jedním z hlavních důvodů selhání nebyl nedostatek možností pro francouzské výzvědné služby sledovat digitální komunikace, ale chybějící spolupráce mezi evropskými výzvědnými agenturami. A také neochota sdílet informace v důsledku obav, že dojde k jejich prozrazení.

Vážnějším selháním bylo, že Francie nereagovala na varování turecké vlády, která ji upozornila na své znepokojení ohledně Mostefaie. Také prý chyběla spolupráce mezi Francií a Belgií, kde měli někteří útočníci základnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…