Francouzský filozof, který sepsal manifest burcující Evropany: Česko má s Evropou milostný vztah. Vedeme bitvu a vy jste bitevní pole ruských fake news

16.03.2019 21:44

Speciální Interview ČT24 odvysílala dnes Česká televize. Zpravodaj Jan Šmíd pohovořil s autorem manifestu burcujícím proti nebezpečím nacionalismu a populismu v Evropě, jímž je Bernard-Henri Lévy. Ten navštíví v rámci turné s manifestem i Českou republiku.

Francouzský filozof, který sepsal manifest burcující Evropany: Česko má s Evropou milostný vztah. Vedeme bitvu a vy jste bitevní pole ruských fake news
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Bernard-Henri Lévy hovořil úvodem o nebezpečí populismu. V rámci svého turné po Evropě se snaží představit svůj manifest, pod nějž se podepsali například spisovatelé Milan Kundera či Salman Rushdie. Celkem je pod manifestem podepsáno 30 intelektuálů.

„Skutečným nebezpečím populismu je Putin. Ohrožení svobod, ohrožení demokracie, ohrožení Česka. Česko bylo centrem demokratické revoluce proti totalitarismu. Tlukoucím srdcem Evropy. Je pro mě nemyslitelné, že by toto Česko mohlo spadnout do nástrah populismu,“ uvedl Lévy, jenž byl v roce 1989 zastáncem toho, abychom „vstoupili do Evropy“. „A lidé tehdy říkali, že se chtějí vrátit do Evropy. Evropa je naší vlastí a domovem. Chceme se vrátit tam, kam patříme,“ vzpomínal Lévy na tehdejší návštěvu Prahy. 

„Podle mě je mezi Českem a Evropou milostný vztah. Česko nepotřebuje pozvánku do Evropy, aby se přidalo k Lisabonské smlouvě. Česko je v Evropě doma a Evropané Čechy potřebují. Populismus se k tomuto obrací zády. Vy jste země, která velmi draze zaplatila za to, aby se odtrhla od Ruska. Draze ve smyslu lidských životů, mučených a zavražděných lidí. Češi zaplatili svými životy, aby se vymanili ze spárů KGB a nyní by se někteří rádi přiblížili k FSB. Z toho se točí hlava, to je strašná ironie historie, ze které tuhne krev v žilách,“ říká zostra Lévy. 

Všechny evropské země jsou podle něj ohroženy vlnou populismu. „Společným bodem je únava ze svobody a z demokracie. Hlavní ideou je, že bychom rádi odevzdali náš osud buď silnému vůdci, nebo neomylnému lidu. To spojuje všechny evropské populisty – vašeho pana Babiše, naši paní Le Penovou, či italského Salviniho,“ jmenoval Lévy. 

Následně se rozhovořil blíže o Babišovi, o Le Penové a o tom, že je ve svých slovech srovnává. „Samozřejmě se jedná o odlišné situace, které ale dohromady tvoří kontext. Jakousi rodinu. A tato rodina je zvnějšku ovládána jako loutky nebezpečnými odpůrci demokracie, kterými jsou Donald Trump a Vladimir Putin,“ řekl nemilosrdně Lévy. 

Své pak řekl i k dnešní Evropě. „Dnes v Evropě existují dvě linie – a není to pravice a levice. Jsou to na jedné straně ti, kteří stále věří demokracii – a na druhé straně ti, kteří v ni už nevěří. Ti první se podobají Emmanuelu Macronovi. A ti druzí se podobají panu Orbánovi. To je linie rozdělující Evropu. To je bitva naší doby,“ sdělil Lévy a pokračoval pochvalnými slovy o exprezidentu Česka Václavu Havlovi. 

A je podle Lévyho možné vysvětlit nárůst populismu migrační krizí? „Migrační krize je jen záminka. Možná bychom mohli migrační krizí částečně vysvětlit vzestup populismu v Itálii. Ale kde je problém s migrací v Praze, v Budapešti nebo v Gdaňsku? Kořeny tohoto problému jsou mnohem hlubší,“ uvedl Lévy. Jeho další myšlenky pak směřovaly ke komunismu, který podle něj napáchal chyby v myšlení lidí. 

„A pak je tu světová vlna fake news. Praha je každodenně cílem fake news. Jste bitevní pole. Je třeba, aby si toho Pražané byli vědomi, že jsou bitevním polem mezi silami, které je přesahují. Putin řekl, že největší geopolitickou katastrofou 20. století byl rozpad Sovětského svazu. To jasně znamená, že si přeje, aby se Češi  vrátili pod ruskou nadvládu. Jste jedním z bitevních polí, kde se o to bude hrát,“ míní Lévy a zval všechny na svou diskusní přednášku 26. dubna do divadla Archa v Praze.

Manifest 30 má podle jeho slov dvě poselství. „Za prvé Evropa je v plamenech. Náš společný domov je v plamenech. A za druhé je nejvyšší čas tento oheň uhasit. Naše věc ještě není ztracená. Tento manifest deklaruje, že přesvědčení Evropané, milovníci svobody a demokracie, jsou ještě početní, ale ztratili odvahu a nechodí k volbám. Možná si myslí, že hodnoty, za které se bili v roce 1989, jsou vyčerpané. Cílem manifestu je překonat tento pocit marnosti a dodat odvahu k vlastenectví,“ sdělil Lévy.  Třetí myšlenkou manifestu je, že existuje evropské vlastenectví,“ podotkl.

Velmi zostra se pak vyjádřil k brexitu. „Podívejte se na chudáky Angličany, jak byli zmanipulováni lháři a šarlatány, kteří slibovali převzetí kontroly zpět nad Anglií. A nyní je out of control všechno. Kdyby se zítra Česko rozhodlo opustit EU, tak by se také vymklo kontrole. Sociální problémy, nezaměstnanost i ekonomická krize by se zhoršily. Především byste se vrátili pod vliv těch, od kterých jste se osvobodili tou krásnou revolucí,“ dodal.

„Milan Kundera podepsal ten text okamžitě. Celé dílo Milana Kundery je Óda na Evropu,“ poznamenal Lévy. „Milan Kundera byl odjakživa milovník svobody a demokracie. Díky svému životnímu příběhu ví, co znamená totalitarismus, co znamená nenávist vůči myšlení,“ řekl. 

„První věc, kterou udělám, až přijedu do Česka, bude poklonit se památce Václava Havla. Pro mě byl Havel otec zakladatel Evropy. Odkaz posledních let života Václava Havla je pro mě naprosto jedinečným odkazem. Pokud se vytratí v jeho vlasti, bude ztracen pro celý svět. Jako by Evropa vykrvácela,“ zmínil. „Tlukoucí srdce Evropy je taky trochu v Paříži a v Berlíně, ale především je v Praze,“ zdůraznil Lévy. „Termín střední Evropa má svůj smysl již od dob Rakouska-Uherska, kdy Praha měla zásadní roli. Jste v centru evropského dění,“ dodal.

Závěrem pak Lévy hovořil o hnutí žlutých vest. „Žluté vesty mají některé oprávněné požadavky a je úkolem republiky je vyslyšet. Nikdy ale nepochopím antisemitismus, rasismus a nenávist k právu,“ podotkl Lévy. „Referenda nejsou politika. Nelze všechno řešit referendem. Nemůžeme Čechům nebo Francouzům nalhávat, že všechny politické otázky lze vyřešit referendem. Podívejte na Angličany, kam je to dostalo. Stovky expertů popsaly tisíce stránek a stále nevíme, jak to máme udělat,“ sdělil Lévy a nevnímá referendum jako demokratické. „Začíná to požadavkem větší demokracie, ale skončí to tyranií,“ zmínil a vyzval lidi k účasti u evropských voleb. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …