Francouzský ministr financí varuje Řecko: Bez eura nemáte budoucnost

01.02.2015 16:45

Řecko nemá podle francouzského ministra financí Michela Sapina žádnou budoucnost, pokud opustí společnou měnu euro. Několik hodin před setkáním se svým řeckým protějškem Janisem Varufakisem v Paříži Sapin dodal, že je připraven diskutovat o zmírnění podmínek splácení řeckého dluhu, nikoli ale o jeho smazání.

Francouzský ministr financí varuje Řecko: Bez eura nemáte budoucnost
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

"Můžeme diskutovat, můžeme odkládat, můžeme snižovat, ale rušit se nic nebude," řekl Sapin televizní stanici Canal +. Ministr nicméně snahu nové řecké levicové vlády vyjednávat označil za "legitimní". V rozhovoru pro dnešní vydání řeckého nedělníku To Vima Varufakis zdůraznil, že politika tvrdých úspor, vnucená mimo jiné i Aténám výměnou za mezinárodní záchranný program pro jejich rozpočtový systém, "je špatná pro celou Evropu".

Řecko by mělo pokračovat v reformách

"Nezapomínejme, že tohle všechno není jen řecká krize. Máme tu Itálii, jejíž dluh je neudržitelný, Francii, které dýchá deflace za krkem, i Německo, které vstoupilo do deflace," upozornil řecký ministr, kterého čeká v Paříži také setkání s francouzským ministrem hospodářství Emmanuelem Macronem.

Řecká vláda, kterou po vítězství v parlamentních volbách před týdnem ovládla levicová strana SYRIZA, dala několikrát najevo, že nemíní pokračovat v nynější formě mezinárodního záchranného programu. Ve čtvrtek Sapin řekl, že zrušení řeckého dluhu by bylo vážnou odchylkou, ale že jejich nové projednání je možné. Upozornil nicméně, že jakékoli jednání bude záviset na tom, zda Řecko bude plnit svoje reformní závazky a udrží vyrovnaný rozpočet.

Atény měly v roce 2014 za cíl dosáhnout takzvaného primárního přebytku ve veřejných financích, tedy před odpočtem splátek dluhů, ve výši 1,8 procenta hrubého domácího produktu.

Přestaňte napadat Merkelovou, zní z Německa

Nová vláda ale vysílá signály, které vzbuzují obavy, že její výdaje opět rozpočet oslabí. Oznámila plány na zvýšení minimální mzdy, opětovný nábor propuštěných státních zaměstnanců a zastavení privatizace velkých podniků.

Koaliční partner SYRIZY, nacionalistická strana Nezávislí Řekové, zase navrhl vyhlásit daňovou amnestii na nenahlášené příjmy uložené v řeckých bankách ve snaze zabrzdit stále narůstající výběry kont a jejich přesuny do zahraničí.

Šéf Evropského parlamentu Martin Schulz v rozhovoru, který dnes otiskl německý list Die Welt, řekl, že při čtvrtečním setkání s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem doporučil nové vládní garnituře v Aténách, aby přestala ve svých projevech útočit na Německo a zejména na jeho kancléřku Angelu Merkelovou. Tento zvyk přinesený z žhavé předvolební kampaně označil za "krátkozraký".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…