Frankfurtem zmítají masivní demonstrace. Hoří policejní vozy a nad městem se vznáší černý dým. Tady je video

18.03.2015 10:35

Ve Frankfurtu se dnes koná slavnostní otevření nového sídla Evropské centrální banky (ECB), jehož se má účasnit vedle jejího prezidenta Maria Draghiho dalších asi 100 významných hostů. Od časných ranních hodin však tamější policie čelí bouřlivým demonstracím, jež jsou namířeny proti ECB jako symbolu kapitalismu a nepopulárních úsporných opatření.

Frankfurtem zmítají masivní demonstrace. Hoří policejní vozy a nad městem se vznáší černý dým. Tady je video
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Deutsche Welle cituje policejní zdroje, podle kterých by se v ulicích města mohlo právě teď nacházet až 10 000 protestujících. Demonstranti se několikrát střetli s policií a zapálili nejméně tři policejní vozy. Kolem 185 metrů vysokého mrakodrapu, kde ode dneška sídlí nová centrála ECB, vyrostla bezpečnostní zóna ohraničená ostnatým drátem a dalšími zábranami. Nad celým městem se momentálně zvedá tmavý kouř a vedle policie mají plné ruce práce i frankfurtští hasiči. Podle posledních zpráv byla policie nucena pro zklidnění výtržností použít vodní děla i slzný plyn. O situaci informuje také Česká televize, která se o demonstracích zmiňuje jako o „výtržnostech“.

video z místa demonstrací máte k dispozici ZDE

Organizátoři dle zjištění Deutsche Welle zajistili speciální vlak, který z Berlína do Frankfurtu přivezl asi 800 demonstrantů. Do země však dorazili i protestující ze 39 evropských zemí, které údajně na místo dopravilo asi 60 autobusů. Dle svých slov chtějí blokovat „budovu za mnoho miliard dolarů“, aby tak narušili každodenní fungování kapitalismu. Evropská centrální banka je vedle Mezinárodního měnového fondu a Evropské komise součástí tzv. velké Trojky, která monitoruje míru zadlužení jednotlivých zemí. Demonstranti kritizují její úlohu především v souvislosti s Řeckem. Podporu jim na svém Twitteru vyjádřilo i známé protestní hnutí Occupy Wall Street, které na svém účtu od rána publikuje fotografie z Frankfurtu a povzbuzuje demonstranty k dalším akcím. 

celý text v angličtině z Deutsche Welle je ZDE

Aktivisté blokují most přes řeku Mohan a rovněž hlavní spojovací tepnu mezi východní a západní částí města. Výtržnosti se zdaleka netýkají jen zapálených policejních vozů. Plameny doutnají na mnoha místech, demonstranti házejí kameny a rozbíjejí i okna okolních domů. Oficiálně byl zatím zraněn jeden policista poté, co se na policejní kordon snesla sprška kamení před městskou operou. Vedle klasických policejních oddílů byli proti demonstrantům nasazeni také těžkooděnci. V ulicích města panuje chaos a nepořádek, na mnoha místech hoří na sobě naskládané pneumatiky. Většina demonstrantů má obličej zakrytý černou kapucí, aby nemohla být identifikována.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…