Franta, to je slušnej kluk. Valachová to potřebuje, vykládal Pelta v tajném bytě, proč tomu dát a tomu ne

24.08.2017 7:25

Bývalý šéf české Fotbalové asociace Miroslav Pelta považoval státní dotace jako důležitou odměnu pro sponzory. Tvrdí to alespoň policie v rámci vyšetřování dotačního skandálu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Píší o tom Lidové noviny.

Franta, to je slušnej kluk. Valachová to potřebuje, vykládal Pelta v tajném bytě, proč tomu dát a tomu ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Pelta

Pelta měl například mimo jiné letos v lednu vyprávět někdejší náměstkyni ministryně školství Simoně Kratochvílové, jak je ve Varnsdorfu společensky důležitou figurou a jak se účastní různých sportovních akcí. Chtěl totiž vyjednat podporu pro výstavbu fotbalového stadionu. Nyní je společně s Kratochvílovou a dalšími lidmi obviněn ze snahy ovlivňovat přidělení sportovních dotací. 

Podle všeho se Pelta také mimo jiné snažil pomoci stavebním a dodavatelským společnostem sponzorujícím jeho fotbalový klub FK Jablonec. „Já jsem je naladil na budoucnost,“ vyprávěl například Pelta Kratochvílové, jak by se chtěl odměnit svým sponzorům. „To kdybyste mi tam nedali, tak umřu,“ lamentoval mimo jiné i Pelta. 

Kromě sponzoringu se však řešily i politické zájmy, kde například Pelta s Kratochvílovou spekulovali, že by mohli v Hodoníně zařídit ministryni školství Kateřině Valachové dobré místo na kandidátce pro sněmovní volby. 

„Ministryně Valachová měla kandidovat z prvního místa do Poslanecký sněmovny, ale protože je bezprizorní a nemá politické vojsko a ty kluci, co tam celé volební období makaj... Je zbytečný říkat, jestli jsem umřel, nebo ne, protože Hodonín dostal nulu,“ řekl pak Pelta policistům vysvětlení, proč se snažil Valachové místo na kandidátce v Hodoníně zařídit. A také vysvětlil svou náklonnost k hodonínské kopané. 

„V Hodoníně trénuje Franta Komňacký a ten Jablonec trénoval pět let, je to slušnej kluk,“ řekl Pelta s tím, že stadion v Hodoníně byl ostudou. Hlavním partnerem FK Hodonín je přitom podle Lidových novin těžařská firma MND z impéria KKCG miliardáře Karla Komárka, která zároveň sponzoruje i Peltův fotbalový klub FK Jablonec.  Podle tiskové mluvčí MND Dany Dvořákové však majitel KKCG nemá k Peltovi žádný vztah. Pelta však hovoří o kamarádství.

„Podobně důležitým sponzorem Peltova Jablonce je i stavební firma Syner z nedalekého Liberce,“ píší Lidové noviny. V únoru měl Pelta Kratochvílové sdělovat, že firmu naladil na budoucnost, na ten program. Tiskový mluvčí společnosti Ondřej Paclt se však k žádným odposlechům ani spekulacím vyjadřovat nechtěl, podobně nereagoval ani Pelta či právní zástupci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…