Fraška u sousedů. Ze scény na Hradě žasnou v Německu i na Slovensku

05.05.2017 10:14

Zahraniční tisk komentuje výstup, v němž prezident Miloš Zeman mával holí na premiéra Bohuslava Sobotku. Na Slovensku mají za to, že se v sídle českých králů a prezidentů odehrála fraška, Němci mají za to, že Zeman v místech, kudy kráčela historie, Sobotku ponížil. Zahraniční reakce shrnuje ČTK.

Fraška u sousedů. Ze scény na Hradě žasnou v Německu i na Slovensku
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

O politickém skandálu, ponížení nebo skutečné úrovni českého prezidenta píše německý tisk v souvislosti se čtvrteční schůzkou prezidenta Miloše Zemana s premiérem Bohuslavem Sobotkou na Pražském hradě, při níž se oba politici v přímém televizním přenosu dostali do tvrdého sporu.

„Už roky se česká hlava státu Zeman a ministerský předseda Sobotka nemohou vystát. Ve čtvrtek došlo k ostré výměně názorů, která šokovala celou zemi,“ píše server listu Nordwest Zeitung.

Deník následně popisuje scény, při kterých Zeman v podstatě přijal demisi, kterou ale Sobotka na Hrad nepřinesl, nebo moment, kdy český prezident odešel ze sálu, i když ministerský předseda ještě hovořil.

Právě fotografii z tohoto okamžiku zveřejnil server listu Frankfurter Neue Presse, podle něhož Zeman znovu ukázal svou skutečnou „úroveň“. „Co se ze setkání stalo, by na každém divadelním pódiu bylo povedenou komedií. V politice se Zemanovo představení rovnalo tragédii,“ míní deník.

Také tento list popisuje výměnu názorů obou politiků v přítomnosti řady novinářů a televizních kamer včetně odchodu prezidenta ze sálu. „Tato (poslední) slova už ale (Sobotka) pronesl do prázdného prostoru. Světák Zeman ukázal ‚dobré způsoby‘: otočil se k šéfovi vlády zády a opustil během jeho dalšího vyjádření slavnostní sál.“

Obdobně se na kauzu dívají také na Slovensku. Podle Deníku N si Zeman svou roli při řešení vládní krize užívá.

„To, že na Hradě byl připraven ceremoniál pro rezignaci, ale premiér přijel Zemanovi nakonec jen ‚vysvětlit situaci‘, a nikoli podat demisi, je trapně směšná etuda, která charakterizuje oba. Prezidenta proto, že od rána věděl, že Sobotka mění plán, ale protokolární aranžmá nechal beze změny, jen aby nepřítele – kterým je pro něj předseda ČSSD od prezidentské volby 2003 – vykoupal ve vlastní šťávě,“ uvedl list Sme.

Podle Sme premiér jakoby předváděl ‚to nejlepší‘ ze své pověsti váhavého střelce a vývoj napovídá, že demisi již není nakloněn až tak nekompromisně, jak se zdálo dříve v tomto týdnu. List dodává, že vývoj kolem Sobotkovy demise se z dramatu pomalu mění ve frašku.

„Zeman přijímal demisi. Nikdo ji nepodal,“ napsal deník Pravda, podle kterého prezidentova schůzka se Sobotkou vyzněla jako fraška.

Deník N za jednu z mála jistot české politiky označil skutečnost, že Zeman vybere takové řešení vládní krize, která nejvíce pomůže jemu samému. „Prezident si svou novou šanci naplno užívá už dnes. Krásně to předvedl tím, jak na Pražském hradě váhavého Sobotku dostal do trapné situace,“ uvedl list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…