Fuj, Křeček říká, že migranti jsou invaze! A že se kvůli muslimům přejmenovaly vánoční trhy, nadává Deník N

16.01.2020 7:25

Prezident Miloš Zeman navrhne na ombudsmana jednaosmdesátiletého Stanislava Křečka, který byl do loňského prosince zástupcem ombudsmanky. Křeček řekl serveru Deník N, jenž nyní rozebírá jeho působení, že Zemanovu nabídku přijal a cítí se na výkon funkce připraven. Nynější veřejné ochránkyni práv Anně Šabatové končí šestileté funkční období letos v únoru. Ombudsmana volí z kandidátů navržených prezidentem a Senátem poslanci. U Sněmovny Křeček loni dvakrát neuspěl, když Zeman navrhl jeho pokračování ve funkci zástupce ombudsmanky. Křečka nakonec na tomto postu nahradila Monika Šimůnková.

Fuj, Křeček říká, že migranti jsou invaze! A že se kvůli muslimům přejmenovaly vánoční trhy, nadává Deník N
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Křeček

Osobě Stanislava Křečka se na svém webu věnoval server DeníkN.cz. Podle jeho slov Křeček jako zástupce ombudsmanky sdílel hoaxy, zastával se Andreje Babiše (ANO) a zlehčoval diskriminaci. 

Anketa

Povede se Vladimiru Putinovi v příštích letech snížit obří chudobu a korupci v Rusku?

85%
15%
hlasovalo: 16477 lidí

Křeček je právník a bývalý poslanec ČSSD, kterou v minulosti Zeman vedl. Kandidátem na ombudsmana byl Křeček už v roce 2014 poté, co koncem roku 2013 z postu odešel Pavel Varvařovský. Do funkce ale byla nakonec zvolena Šabatová. Křeček tak zůstal na místě zástupce ochránkyně práv.

S ombudsmankou Šabatovou se Křeček, když byl jejím zástupcem, opakovaně neshodl. Opačný názor vyjádřil například v roce 2014 ve sledované kauze studentky, které škola nepovolila nosit hidžáb. Zatímco podle Šabatové škola dívku nepřímo diskriminovala, protože šátek je projevem náboženství, podle Křečka měla škola právo určit, jak mají žáci při výuce vypadat.

Jak píše server DeníkN.cz, Šabatová a Křeček se lišili také ve veřejné komunikaci. Šabatová například zrušila svůj účet na Facebooku a odmítala komentovat například politiku. Křeček byl jiný a za své statusy a komentáře čelil mnohokrát kritice. Například i kvůli tomu, že sdílel dezinformace. Mimo jiné použil údajný hoax s přejmenováním vánočních trhů v evropských městech kvůli muslimům. A jak konstatuje server, sdílel také stereotypy o Romech či v souvislosti s migrační krizí používal termíny jako stěhování národů či invaze. 

Zeman původně na ombudsmanku nominoval poslankyni ANO a bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Ta nominaci odmítla poté, co vyšlo najevo, že za minulého režimu spolupracovala na odborném článku s někdejším komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který se podílel na politických procesech s Miladou Horákovou či Rudolfem Slánským. 

Křeček řekl Deníku N, že ho Zeman oslovil v pondělí večer. „Bylo to pro mě překvapení, ale nabídku jsem samozřejmě přijal, protože chápu situaci, do které se obsazení té funkce dostalo,“ uvedl. Podle něj je ombudsman zahlcen agendami a mají přibýt další. „To se pak ale z úřadu stává nepřehledný moloch, který nemůže fungovat. Ombudsman musí zůstat ochráncem obyčejných lidí před běžnými soudy v denním střetávání se s právem, a ne na sebe nabalovat další věci,“ dodal. Veřejný ochránce práv by se podle něj neměl třeba zabývat diskriminací. Tu by měly podle Křečka řešit soudy.

Zeman v neděli v rozhovoru pro server Blesk.cz řekl, že by mohl místo Válkové na ombudsmanku nominovat poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou, pokud mu ji navrhne předseda strany Jan Hamáček. Ten v pondělí uvedl, že je k tomu připraven. Valachová napsala na Facebooku, že nyní nelze o její možné kandidatuře diskutovat. Senát i prezident už své nominace podali a zásah do nich by podle ní mohl zpochybnit výsledek volby.

Senát i prezident mohou nominovat na ombudsmana po dvou kandidátech. Zeman navrhl jen Válkovou. Loni v prosinci sdělil prezident v dopise poslancům, že druhý člověk, kterého chtěl na post navrhnout, kandidaturu odmítl. Senát na funkci veřejného ochránce práv navrhl vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma a advokáta Jana Matyse. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…