Fuj: Muž z Iráku zahrabal zaživa svou sestru. Za trest, že jela v autě s jiným mužem

11.07.2017 12:10

Vraždy ze cti jsou, bohužel, stále v některých částech světa na denním pořádku. Server Aktuálně.cz nyní přinesl příběh mladé Lavy, kterou zaživa pohřbili její bratři. A to jenom proto, že se nechala jistým mladým mužem odvézt autem z práce. Příběh pochází z Kurdistánu.

Fuj: Muž z Iráku zahrabal zaživa svou sestru. Za trest, že jela v autě s jiným mužem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Městečko pod horami

V regionu iráckého Kurdistánu bylo podle údajů tamní vlády v letech 2010–2015 zabito v důsledku domácího násilí na tři tisíce žen. Letos pak podle všeho registrují tamní úřady 24 vražd ze cti, aktivisté však říkají, že čísla budou mnohem vyšší. Mladá Lava měla štěstí. I když ji její bratři zaživa pohřbili, zachránil ji švagr. „Nikdy jsem nevěřila, že z toho vyjdu živá,“ řekla žena, která již v hrobě ztratila vědomí.

Předtím si však zažila peklo, když ji čtyři muži v severovýchodním Iráku dovezli k horskému prameni, kde ji zbili holemi a přinutili ji kráčet zraněnou pěšky, než se zastavili v opuštěném sadu. Mužům velel její starší bratr Džamál. I když prosila, ať ji nezabíjejí, muži ji ignorovali a dva z nich, mimo jiné bratr a bratranec, jí kopali hrob. Její provinění bylo neuvěřitelné – nechala se jiným mužem odvézt z práce v hotelu v Dohkúku. „Zneuctila jsi naši rodinu,“ řekli jí muži, když ji zahrabali tak, že jí byla vidět jen hlava.

Původní text ZDE

Sama Lava, jak píše Aktuálně.cz, věděla z kurdského tisku o dalších případech žen, které byly oběti vražd ze cti, ale úřady o nich informovaly jako o sebevraždách. Kurdská regionální vláda se přitom snaží, aby podobně ohrožené ženy ochránila. Otevřela dokonce několik záchytných středisek, kam se potenciální oběti mohou uchýlit. 

Lava se však i nadále o svůj život bojí. Podle jejích slov, pokud neopustí zemi, její bratři ji najdou a zabijí. „Vím, že mě jednoho dne zabijí,“ uvedla.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…