Fuj! Wollnerova slova jsou na žalobu, zní v kauze Lidice. Šarapatka přilévá olej

16.09.2020 15:59

Srpnová Rada ČT, na které se mimo jiné řešila reportáž Reportérů ČT o Lidicích, byla bouřlivá. A své dozvuky má ještě dnes. Archivář Šustek, jenž zpochybnil práci Vojtěcha Kyncla, která tvrdí, že jedna z lidických žen udala židovku, se brání nařčením ze strany Marka Wollnera, která na jednání rady zazněla. „Zvažuje právní kroky,“ informoval lidický spolek, jehož je členem. A co od Wollnera zaznělo?

Fuj! Wollnerova slova jsou na žalobu, zní v kauze Lidice. Šarapatka přilévá olej
Foto: Repro ČT
Popisek: Šéfredaktor reportážní publicistiky ČT Marek Wollner

Včera toto zasedání Rady připomenul spolek Lidice Memory. Na setkání jeho zakládajících členů se totiž probíraly reportáže týkající se Lidic. „Jeden z našich členů, Mgr. Vojtěch Šustek, Ph.D., byl znechucen způsobem, kterým se o něm na jednání Rady ČT hovořilo. Obzvláště se jej dotkly výroky a nařčení zaměstnance ČT Marka Wollnera. Vojtěch Šustek byl také nemile překvapen, že předseda Rady ČT René Kühn ponechal dehonestující výroky bez komentáře, a zvažuje právní kroky,“ uvedl spolek na Facebooku.

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí
Spolek Lidice Memory je relativně novým spolkem, vznikl na konci července tohoto roku. „Vznikl z podnětu pana Pavla Horešovského, přeživšího lidického dítěte, za spolupráce potomků a příbuzných obětí vypálení obce Lidice německými nacisty,“ uvádí se v jeho medailonku. Má za cíl zachování, připomínání a rozšiřování odkazu vypálení obce Lidice jako celosvětového symbolu odporu a solidarity v boji proti podobným genocidám.

Šustkovo znechucení komentovala a vyjádřila nad ním lítost radní ČT Hana Lipovská. „Mrzí mě, že byl Dr. Šustek - ve své nepřítomnosti - panem Wollnerem na srpnové Radě napadán a celkem chápu, že se chce bránit,“ pravila. Nicméně dodala: „Nechtěla bych však, aby se ztratila pravá podstata lidické kauzy z hlediska ČT - ta se totiž netýkala historického bádání, nýbrž naplňování veřejnoprávní služby.“

Co o Šustkovi vlastně na Radě padlo? Marek Wollner o něm mluvil například ve spojitosti s protektorátním četníkem Resslem a jeho vnukem. „Já jsem tady zaznamenal, tady, ale i od pana archiváře Šustka, vlastně zcela suverénní obvinění, že protektorátní četník byl udavačem a on si sám vymyslel udání, aby to mohl na někoho hodit, na paní Doležalovou. A já tedy musím říct, že nemít k takovému obvinění vůbec žádný podklad, to je tedy pro mě problém,“ řekl dramaturg Reportérů ČT.

„Kdybych měl probírat veškeré lapsy toho archiváře Šustka, tak bych se tady zdržel hodně dlouho. Já chci říct jen jednu věc. V době, kdy protektorátní četník Ressl tento záznam udělal, po válce, tak ho udělal v době, kdy bylo naživu 147 lidických žen. Dospělých žen. Jakákoliv zmínka o tom, že Ressl si tohle vymyslel, by mu přivodila oprátku. Je to konstrukce, která absolutně leží na vodě. Není v ní vůbec nic,“ prohlašoval Wollner. Přístup Vojtěcha Šustka označil za „historii na přání“. „Pojďme to hodit na nějakýho Ressla, protože to byl protektorátní četník a je úplně jedno, že na to není vůbec žádný důkaz,“ tvrdil Wollner o Šustkově smýšlení a označil to za „fatální neprofesionalitu“.

I radní Šarapatka se ozval: „Co to má znamenat? Vy říkáte, že vás nezajímá, že je to certifikované dílo Akademie věd? A vy nad tím mávnete rukou, že takových děl vychází? Sakra, slyšíte tu jasné argumenty. Na jedné straně je tu nějaký pan Šustek, kterého citujete, a na druhé straně publikace certifikovaná Akademií věd,“ útočil na Daniela Váňu, který spor s Wollnerem vedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…