Fuj Zeman, fuj Čína! ohlásila zpěvačka. Pak přišlo odhalení. A musela kmitat

09.09.2020 12:45

VZPOMÍNKY A PERLY Bylo jaro 2016, z České republiky právě odjel čínský prezident Si Tin Pching, a rozhořčení mezi odpůrci prezidenta Miloše Zemana, kterému na této návštěvě velmi záleželo, bylo vyšponované na maximum. V Zemanově prvním prezidentském období patřila Čína k tématům, které vzbuzovaly vášně nejvíce. A v tu chvíli se v přímém televizním přenosu objevila zpěvačka Lenka Dusilová...

Fuj Zeman, fuj Čína! ohlásila zpěvačka. Pak přišlo odhalení. A musela kmitat
Foto: Screen Youtube
Popisek: Lenka Dusilová čte prohlášení

Na podzim 2014 se po návratu prezidenta Zemana z návštěvy Číny objevili v pražských ulicích demonstranti s červenými kartami. O rok později, když se prezident vypravil do Číny opět, a slavil tam sedmdesát let od konce druhé světové války v Asii, napsal za všechny jeho odpůrce Martin Fendrych: Zeman v Číně opět zradil českou demokracii a Evropskou unii.

Již tehdy bylo zřejmé, že návštěva čínského prezidenta v Praze, naplánovaná na jaro následujícího roku, přiloží pod kotel vášní pořádnou porci polen. A skutečně se tak stalo. Tradiční „Den Tibetu“ 10. března se toho roku slavil ještě intenzivněji než obvykle, a na konci měsíce, když čínský prezident dorazil, se odehrál nezapomenutelný „pochod na Hrad“, když se skupina politiků a občanů vedená Miroslavem Kalouskem pokoušela prorazit policejní kordon a proniknout na uzavřené Hradčanské náměstí.

Na začátku dubna se ve vypjaté atmosféře konalo udělování hudebních cen Anděl za rok 2015. A tak jako třeba udělování Oscarů v USA často bývá příležitostí k politickým vyjádřením vystupujících umělců, čekalo se něco podobného i tentokrát.

A očekávání se skutečně naplnilo. Hlavní pozornost na sebe strhla zpěvačka Lenka Dusilová. Přímo v průběhu jedné z písní začala s vysvětlením: „Já mám na srdci pár slov, je to důležitý,“ předčítat z papíru své stanovisko.

„Nesouhlasíme s tím, že se prezident naší země ve svém úřadu chová nedůstojně, a i našim jménem podlézá režimům popírajícím svobodu a demokracii. Jestli se to nelíbí ani vám, tak se prosím nebojte dát najevo svůj názor. Děkujeme.“ Svou show zakončila bojovně zvednutou pěstí.

Na její vystoupení tehdy v tradičním koloritu reagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček: „Angažovaní umělci. 1948, 1977 a teď 2016. Třeba opět uspořádají seanci v Národním divadle a budou podepisovat prezenční listinu.“

 

 

Prezident Zeman se vyjádřil o pár dní později. „Chudinka holčička se aspoň ty tři věty mohla naučit zpaměti,“ komentoval výstup Dusilové.

Pak ještě dodal: „Představte si, že by Lucie Bílá přerušila své vystoupení na Zlatém slavíku a prohlásila: Podporuji Miloše Zemana. Tak by pražská kavárna okamžitě spustila řev,“ zamyslela se hlava státu. Pak připomněl, že když krátce předtím Karel Gott učinil kritické prohlášení na adresu migrační politiky, snesla se na něj ostrá kritika.

„Zvykněte si sakra na to, že žijeme v demokratické pluralitní společnosti,“ vzkázal závěrem prezident kritikům.

Pokud jde o Lenku Dusilovou, novináři krátce poté zjistili, že kategorické stanovisko o „podlézání režimům popírajícím svobodu a demokracii“ není z její strany tak úplně důsledně dodržováno.

V roce 2015 se třeba pochlubila médiím, že jede na pracovní cestu do Číny. Pak se zjistilo, že tato pracovní cesta navíc nebyla úplně obyčejná, ale že Dusilová propagovala čínský mobilní telefon nazvaný Nubia Prague.

O pár dní vystoupila v Pekingu na jeho prezentaci společně s tehdejším českým velvyslancem Liborem Sečkou, přičemž čínský tisk ji představil jako „slavnou pražskou zpěvačku“.

PODROBNOSTI TEHDY PŘINESL SERVER EXPRES.CZ

V červenci pak se souborem Spitfire Company vystoupila na prknech tamních velkých divadel v Tinjianu a Pekingu. Twitterové příspěvky, ve kterých se chlubí fenomenálním úspěchem před čínskými diváky, později Dusilová smazala.

Svá slova proti prezidentu Zemanovi později vysvětlovala: „Mám strach. Z toho, že zase budeme žít ve strachu jako naši rodiče. Cítím ve svojí povaze a sebevědomí dozvuky předposranosti z režimu, v jakém jsem se narodila a ve kterém musela žít moje máma. A bojím se, kam se to bude odvíjet. Jestli můj syn bude moct být upřímný, žít v rámci možností svobodně a dělat, co má rád. Nebudou mu říkat, že je divnej… Ale na druhou stranu věřím, že furt s tím ještě můžeme něco dělat,“ uvedla.

Zároveň dotčeně odmítla, že by její vystoupení bylo „splátkou“ za turné po USA, jak se prý také doslechla.

Svou cestu do Číny při té příležitosti vysvětlovala tak, že vystoupila v „nezávislém divadle v Pekingu“, které nepodporuje čínská vláda. A že šlo pouze o umění, nikoliv o politiku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…