Fuj, fuj, křičí odpůrci na Donalda J. Trumpa. Jenže přišly další průzkumy, ze kterých jim praskne cévka. Už nejde jen o USA

09.02.2017 8:50

Londýnský think-tank Chatham House zveřejnil v úterý studii, která poukazuje na to, že mezi obyvateli evropských států existuje mnoho obav z nárůstu počtu přistěhovalců v Evropě. Většina z 10 000 dotázaných by byla pro okamžité zastavení migrace.

Fuj, fuj, křičí odpůrci na Donalda J. Trumpa. Jenže přišly další průzkumy, ze kterých jim praskne cévka. Už nejde jen o USA
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Někteří migranti spí i přímo na ulici

Spojené státy a Evropa se v posledních měsících ocitly v názorové rozepři týkající se budoucnosti migrace z převážně muslimských států. Prezident Spojených států Donald Trump exekutivním nařízením zakázal na 90 dní vstup do země obyvatelům sedmi muslimských států, kteří podle něj mohou představovat bezpečnostní hrozbu.

Trumpovo rozhodnutí vzedmulo vlnu nevole napříč celými Spojenými státy. Se zděšením na rozhodnutí prezidenta Spojených států reagovali i mnozí evropští politici. Tiskový mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové uvedl, že kancléřka americkému prezidentovi v telefonním rozhovoru „vysvětlila“ konvenci o uprchlících OSN. Starosta Londýna Sadiq Khan uvedl, že pozvání prezidenta USA na státní návštěvu bude muset být zrušeno.

S úmyslem odhlédnout od politické rétoriky a mediálních prohlášení se několikačlenný tým z londýnského think-tanku rozhodl provést výzkum mezi samotnými obyvateli jednotlivých evropských států a zjistit tak, jak se oni k tomuto tématu vlastně staví.

V průzkumu, který byl proveden ještě před ohlášením Trumpova exekutivního nařízení, britští vědci respondentům předložili následující prohlášení: „Jakákoli další migrace z převážně muslimských států by měla být neprodleně zastavena.“ Respondenti měli poté za úkol odpovědět, zda-li s výrokem souhlasí a do jaké míry.

Anketa

Je pohádka o Sněhurce genderově závadná, když popisuje princeznu, která stále padá do léčky a musí jí zachraňovat princ s trpaslíky? Tvrdí to National Geographic

hlasovalo: 9394 lidí

Celkový součet odpovědí od obyvatel deseti států poukázal na to, že 55 % respondentů by bylo pro zákaz, 25 % se vyjádřilo neutrálně a 20 % bylo proti.

Nejvíce proti imigraci jsou podle výsledků průzkumu obyvatelé Polska (71 %), Rakouska (65 %), Německa (53 %) a Itálie (51 %).

Demografická data respondentů též odhalují skutečnost, že neochota přijímat další uprchlíky je nejviditelnější u starších lidí. Naopak lidé pod 30 let s imigrací takový problém nemají. Další dělící linii představuje míra vzdělání. Téměř 60 % všech středoškolsky vzdělaných respondentů se vyjádřilo pro zákaz, zatímco z těch vysokoškolsky vzdělaných to byla méně než polovina.

Dalším faktorem je oblast, ve které respondenti žijí. 58 % respondentů žijících ve vesnicích a méně zabydlených oblastech se vyslovilo pro zákaz. Z obyvatel větších měst to byla zhruba polovina.

V rámci průzkumu odpovídali lidé starší 18 let v deseti evropských státech: Rakousku, Belgii, Francii, Německu, Řecku, Maďarsku, Itálii, Polsku, Španělsku a Velké Británii.

Původní zdroj ZDE

Ačkoliv se z médií dozvídáme o silných protestech, které Trumpovo nařízení omezující migraci vyvolalo, mezi samotnými Američany se těší vřelé podpoře. Server Seznam Zprávy přináší průzkum společnosti Morning Consult, podle kterého s kontroverzním Trumpovým dekretem souhlasí 55 % dotázaných obyvatel USA, z toho 35 % ho podporuje silně. Naopak s nesouhlasem se exekutivní příkaz setkává u 38 % respondentů.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

10:25 Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

Provokace, intriky, faleš. Takhle to prý dnes funguje mezi Ruskem a Západem. V reakci na dodávky ame…