Fuj, ruská limonáda. Ukrajinci bojkotují Coca-Colu, firma řekla, že Krym je ruský

08.01.2016 12:49

Společnost Coca-Cola ve své nové reklamní kampani označila ukrajinský poloostrov Krym za součást ruského území, čímž notně pobouřila ukrajinskou společnost. Následovalo vyhlášení bojkotu celosvětově oblíbeného nápoje v celé zemi. Společnost sice zaslala omluvu na ukrajinskou ambasádu ve Washingtonu, ale bojkot stále trvá. Ukrajinci prý nechají Coca-Colu klidně padnout.

Fuj, ruská limonáda. Ukrajinci bojkotují Coca-Colu, firma řekla, že Krym je ruský
Foto: Coca-Cola
Popisek: Santa Claus od Coca-Coly

Americká Coca-Cola spustila novou kampaň. V ní původně neoznačila ukrajinský Krym za území patřící Rusku, načež se na sociálních sítích ozvali ruští příznivci známého nápoje a požadovali okamžitou nápravu. Tu s velkou slávou Coca-Cola oznámila, jenže si tím proti sobě poštvala Ukrajince. Pro změnu na ukrajinských sítích byl vyhlášen bojkot značky a trvá dodnes. Informoval o tom server Svobodné fórum Pavla Šafra.

„Myslím si, že ukrajinští obyvatelé nechají značku padnout a odmítnou nadále kupovat její produkty, aby jí připomněli, že žádná země na světě včetně domovské země Coca-Coly (USA) neuznává Krym za ruské území. Události na poloostrově jsou označovány za okupaci, Ruská federace je na základě toho podrobena sankcím,“ napsal na Facebook poslanec za stranu Petra Porošenka Mustafa Nayem.

Do portfolia firmy patří také Fanta, Sprite a jiné nápoje a i ty mohou být na Ukrajině bojkotovány. Oleh Tyahnybok, předseda nacionalistické strany Svoboda, dokonce požaduje zákaz značky na Ukrajině.

Firma již zaslala omluvný dopis na ukrajinskou ambasádu ve Washingtonu. Coca-Cola tvrdí, že za označením Krymu jako ruského území stojí agentura, která změny provedla bez vědomí firmy, ale ta za ně přebírá plnou odpovědnost. Omlouvá se a reklamní kampaň ze sociálních sítí stáhla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…