Fuj, to je hnus. Ilegálové z Afriky a Blízkého východu mají problém

05.12.2017 14:07

Ilegální migranti, kteří čekají v britském detenčním centrum Yarl’s Wood na deportaci, si stěžují na kvalitu jídla. Šéf inspektorátu pro věznice jim dává za pravdu a volá po nápravě.

Fuj, to je hnus. Ilegálové z Afriky a Blízkého východu mají problém
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Migranté se navzájem učí francouzsky

Ačkoli mnoho lidí z Afriky a Blízkého východu údajně prchá před válkami a hladem, jejich chování tomu často příliš nenasvědčuje. Někteří si stěžují na ubytování, jiní na „nudu“ a další zase na stravování. A právě to je i případ ilegálních migrantů, kteří konkrétně ve zmiňovaném detenčním centru Yarl’s Wood čekají na vyhoštění. Většina z nich si stěžuje na to, že jsou jim až příliš často servírovány bagety a salát.

Jak uvádí Daily Mail, v centru, jehož roční náklady činí asi 100 milionů liber, pobývají především ilegálové z Číny, Indie a Afriky. Pouze jeden ze sedmi je dle průzkumu spokojen s každodenním menu, zatímco před dvěma lety se o nabízené stravě vyjadřovala pozitivně aspoň čtvrtina z nich. Největší problém představuje pro ilegály složení menu, které je postaveno na západních stravovacích zvyklostech.

Jejich stížností se skutečně britské úřady zabývaly a šéf inspektorátu věznic Peter Clarke vyzval společnost Serci, která centrum provozuje, aby v rámci tvorby menu více respektovala kulturní rozmanitost. „Menu se skládá z jídel, která pocházejí ze Západu. Jen velmi zřídka však mají ilegální migranti možnost konzumovat čínská nebo africká jídla,“ uznal Clarke a vyzval soukromou společnost, aby podnikla příslušné kroky k nápravě.

Inspektorát dále uvedl, že jídelny v uprchlických centrech by měly respektovat náboženské a kulturní požadavky a reflektovat etnické zastoupení ve skupině ubytovaných. Nicméně zdejší kuchyně byla aspoň oceněna za to, že připravuje vegetariánská jídla a umožňuje ilegálům vařit si v kuchyni svá vlastní jídla. Ovšem zdaleka ne všichni sdílejí názor, že by mělo být stížnostem migrantů vyhověno a jídla by se měla přizpůsobovat jejich zvyklostem.

„V prvé řadě jsou to lidé, kteří nemají ve Velké Británii co pohledávat. Měli by být proto vděčni, že je o ně vůbec postaráno. Něco takového by v mnoha zemích světa rozhodně nebylo samozřejmostí,“ cituje Daily Mail konzervativního poslance Philipa Daviese s tím, že aktivisté popisují centrum jako vězení. „Přitom migranti mají právo mít mobilní telefon, mohou navštěvovat aerobic, kurzy jógy a mají k dispozici další možnosti kulturního i sportovního vyžití.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…