Fungovali jako mafie. Na výpalném, s lámáním rukou, vyvážením do lesa. Noviny píší o Putinových motorkářích

23.04.2015 8:34

Novinář Ondřej Soukup napsal v Hospodářských novinách o vzniku ruského motorkářského klubu Noční vlci. Ti mají v květnu v rámci 70. výročí ukončení druhé světové války jet z Moskvy do Berlína, projet mají i Českou republikou.

Fungovali jako mafie. Na výpalném, s lámáním rukou, vyvážením do lesa. Noviny píší o Putinových motorkářích
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vlajka motorkářského gangu Noční vlci

Dle Soukupa zakladatel Nočních vlků Alexandr Zaldostanov byl během osmdesátých let osobou, která poskytovala rozhovory západním médiím, kde podotýkal, že je potřeba „protestu proti sovětské nudě.“ Dnes si podle Soukupa přezdívá „Chirurg“ a chodí si k požehnání k pravoslavnému patriarchovi, prezident Ruské federace ho oslovuje Sašo a jeho motorkáře bratři.

Soukup tvrdí, že popularitu si Zaldostanov vydobyl v druhé polovině osmdesátých let, kdy jakožto člen skupiny Black Aces bojoval společně s ostatními členy proti prvním skinheadům. Později si podle Soukupa pořídil motocykl značky Jawa a stal se v tehdejší terminologii rockerem. Oblíbený byl prý hlavně u západních médií, která psala o postupném uvolňování situace v Sovětském svazu a kterým poskytoval dnešní vůdce Nočních vlků rozhovory. Tehdy prý dokonce podle Soukupa okouzlil jednu ze západních novinářek, Němku zvanou Mathilda, se kterou strávil svatební cestu v Západním Berlíně.

Během pobývání v Berlíně se podle Soukupa seznámil s německou odnoží motorkářského klubu Hells Angels a po návratu do Moskvy se rozhodl založit vlastní motorkářský klub Noční vlci, který měl být ve stylu Hells Angels. Dle Soukupa tehdy „tvrdě bojovali“ s tamní konkurencí, ostatním motorkářským klubům prý podpalovali motorky, bili jejich členy, či dokonce strhávali jejich nášivky.

„Fungovali stejně jako klasická mafie: na výpalném, s lámáním rukou, vyvážením do lesa a podobně,“ řekl podle Soukupa zvukař, jenž pracoval v motorkářském klubu v Moskvě, který vůdce Nočních vlků pojmenoval stejně, jako ten který navštívil a inspiroval se jím v Německu – Sexton.

Podle Soukupa se nakonec nikdy Noční vlci nestali odnoží mezinárodního motorkářského klubu Hells Angels. Odpůrci Nočních vlků prý tvrdí, že se Zaldostanovi hlavně nelíbilo demokratické pojetí klubu, kde se každý rok konaly volby prezidenta klubu.

Později podle Soukupa vypukly různé spory uvnitř klubu, jelikož se prý ostatním členům nelíbilo to, že Zaldostanov nabírá do klubu úředníky či bohaté podnikatele. Část členů dle Soukupa odešla po zjištění, že si prý Zaldostanov napsal veškerý majetek klubu na sebe i přesto, že podle Soukupa investovali do klubu členové společně. V Moskvě prý poté vznikaly nové motorkářské kluby, jako jsou Yamaha, Harley-Davidson, či dokonce pobočky mezinárodních klubů Hells Angels nebo Outlaws.

Dle Soukupa se Zaldostanov, přezdívaný Chirurg, po havárii a následném probrání z kómatu obrátil na pravoslaví a od té doby se žádný výjezd Nočních vlků prý neobejde bez požehnání duchovního. „Klub byl vždy plný romantiků, kteří měli v různou dobu, různé vzory, ale nakonec vyhrál ideál ideálů – Ježíš Kristus. Proto pravoslaví,“ prohlásil dle Soukupa Alexej Vajc, člověk, který prý přivedl Noční vlky k Putinovi a od té doby pomáhá klubu podle Soukupa i vládnoucí politická strana Jednotné Rusko.  

Soukup napsal, že prý podle Zaldostanova někteří členové Nočních vlků dokonce bojovali i na území východní Ukrajiny na straně proruských separatistů. Noční vlci prý byli největšími zastánci odtržení poloostrova Krym od Ukrajiny. Na Krymu mají podle Soukupa i letní sídlo.

Soukup uvedl, že podle moskevské blogerky nazývané Greys Vandir, odrazuje od Nočních vlků velkou část motorkářů jejich politické angažmá. „Žádný normální biker se s nimi bavit nebude. Chirurg je obyčejný klaun, který se prodal za carovo pohlazení a krytí od policajtů,“ prohlásila blogerka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…