Funkce náčelníka Vojenské policie se dnes ujímá Murček

15.02.2019 6:15

Funkce náčelníka Vojenské policie se dnes ujímá Miroslav Murček. Jeho předchůdce, Pavla Kříže, ve středu odvolal ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Své rozhodnutí zdůvodnil dlouhodobou nespokojeností se situací uvnitř Vojenské policie.

Funkce náčelníka Vojenské policie se dnes ujímá Murček
Foto: Vojenská policie
Popisek: Vojenská policie, logo.

Kříž vojenské policisty vedl od roku 2015. Ve funkci skončil ve čtvrtek, ode dneška ji přebírá Murček. Podle úřadu je zkušeným vojákem s pětadvacetiletou praxí u Vojenské policie. V minulosti velel olomouckému velitelství Vojenské policie. Působil v pěti zahraničních misích.

Metnar odvolání Kříže zdůvodnil nespokojeností s jeho manažerskou, velitelsko-řídicí a kontrolní činností. Dlouhodobě podle něj nedokázal vyřešit opakující se mezilidské a vztahové problémy především ve vedení a na štábu Vojenské policie. Podle Metnara vznikly ve vedení Vojenské policie dva tábory, „které spolu bojovaly“, a situace začala mít dopad na plnění úkolů. Křížovi dal čas na vyřešení problému. K rozhodnutí ho odvolat ministr dospěl na konci roku.

Kříž své odvolání komentoval slovy, že ministr využil svého práva. Řekl, že se vždy snažil sbor řídit podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Vojenská policie byla zřízena v roce 1991. V jejím čele stojí náčelník, který je přímo podřízen ministrovi obrany. Na starosti má policejní ochranu ozbrojených sil, vojenských objektů, vojenského materiálu a ostatního majetku státu, s nímž hospodaří Ministerstvo obrany. Od roku 2016 získala pravomoc samostatně vyšetřovat některé trestné činy související s armádou nebo Ministerstvem obrany. V současnosti například prověřuje okolnosti mnohamiliardových vojenských zakázek na nákup mobilních radarů MADR nebo víceúčelových vrtulníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…