Funkcionář, kterého Zeman odmítá jmenovat profesorem, má problém. Přečtěte si důrazné udání

25.05.2015 11:11

Současná situace v Národní galerii je podle jejího bývalého ředitele Milana Knížáka tak vážná, že se kvůli tomu rozhodl napsat dopis samotnému ministru kultury Danielu Hermanovi (KDU–ČSL). Knížákovi vadí například to, že NG půjčuje díla ze svého zlatého fondu. Něco takového prý nedělá žádné muzeum na světě.

Funkcionář, kterého Zeman odmítá jmenovat profesorem, má problém. Přečtěte si důrazné udání
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Milan Knížák v pořadu Hyde park

„Současné zacházení s majetkem i rozpočtem NG je katastrofa. Zanedlouho budou prostory Národní galerie prázdné a všechna významná díla budou cestovat po světě. Žádné muzeum na světě nepůjčuje svůj z l a t ý fond, poněvadž každým přesunem se díla ničí,“ tvrdí Knížák.

Uvádí rovněž, že peníze jsou vynakládány nesmyslně, bez profesionální diskuze, která má předcházet všem podstatným výdajům NG.

Bez bližších podrobností také tvrdí, že v NG je porušován zákon. „Jde jasně o korupci a zneužívání pravomocí a nic se neděje,“ napsal Knížák a ministru kultury vytkl, že ke všemu mlčí a vytváří tak zdání, že je vše v pořádku. „Ale Vy jste tím největším viníkem, poněvadž nesete odpovědnost,“ uzavírá Knížák svůj dopis.

V této souvislosti není bez zajímavosti, že současného šéfa NG Jiřího Fajta odmítl prezident Miloš Zeman jmenovat profesorem s odůvodněním, že Fajt uvažoval o tom, že by mu na jeho plat ředitele NG částečně přispívaly soukromé firmy.

Celé znění dopisu Milana Knížáka ministr Hermanovi:

Pane ministře Hermanne,

Situace je velmi vážná. Chci Vás upozornit, že současné zacházení s majetkem i rozpočtem NG je katastrofa. Zanedlouho budou prostory Národní galerie prázdné a všechna významná díla budou cestovat po světě. Žádné muzeum na světě nepůjčuje svůj z l a t ý fond, poněvadž každým přesunem se díla ničí.

Doufám, že si uvědomujete, že majetek, který spravuje Národní galerie nepatří ani Jiřímu Fajtovi, ani Danielu Hermannovi, ale nám všem. Jsme zavázáni jak naší tradici, tak budoucím pokolením, že sbírky nejen uchováme, ale i smysluplně rozšíříme. Nic z toho se neděje. Peníze jsou vynakládány nesmyslně, bez profesionální diskuze, která má předcházet všem podstatným výdajům NG.

Je jasně porušován zákon. Jde jasně o korupci a zneužívání pravomocí a nic se neděje.

Vy, ministře Hermanne, ke všemu mlčíte a vytváříte zdání, že je vše v pořádku, ale Vy jste tím největším viníkem, poněvadž nesete odpovědnost.

Prof. Milan Knížák

Praha, 22. května 2015


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…