Fyzici obdrželi pamětní medaile Senátu a Akademie věd

17.07.2019 22:40

Fyzici, mezi kterými jsou i držitelé Nobelovy ceny, dnes dostali medaile od Senátu a Akademie věd (AV). Do Prahy přijeli přednášet své vědomosti na mezinárodní konferenci Hranice kvantové a mezoskopické termodynamiky 2019. Slavnostní předání cen v Národním domě na Vinohradech předcházelo dvěma veřejným přednáškám.

Fyzici obdrželi pamětní medaile Senátu a Akademie věd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Jaroslav Kubera

Nositelé Nobelovy ceny za fyziku Rainer Weiss, Wolfgang Ketterle a William Daniel Phillips obdrželi Stříbrné pamětní medaile Senátu. Předal jim je předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). „Občas se cítím trochu trapně, že oslavujeme vědce, protože bychom měli oslavovat vědu," poznamenal Ketterle při převzetí medaile.

Držitel Nobelovy ceny fyzik Theodor Hänsch dostal čestnou oborovou medaili Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách. Průkopník kvantové optiky a fyziky laserů Marlan Scully, kterému je celá konference zasvěcena, byl oceněn čestnou medailí De scientia et humanitate optime meritis. Obě medaile předala za Akademii věd její předsedkyně Eva Zažímalová. „Medaile De scientia et humanitate optime meritis se uděluje od roku 1995 a oceňuje významné české i zahraniční osobnosti za výjimečné počiny nejen v oblasti vědy, ale také humanitních idejí," řekla Zažímalová.

Konference, která hostí pět nobelistů a více než 160 fyziků z celého světa, potrvá do soboty. Fyzikální ústav AV ji pořádá posedmé. Přednášky na téma kvantové optiky a biologie, astrofyziky a dalších jsou určeny pro odborníky, tři z nobelistů však věnovali několik přednášek i veřejnosti. Dnes o svých výzkumech přednášeli fyzici Rainer Weiss a Wolfgang Ketterle. Slavnostní večer završil koncert klasické hudby.

Další koncerty, tentokrát již bez přednášek, se uskuteční ve čtvrtek ve svatovítské katedrále a v pátek v bazilice Nanebevzetí Panny Marie. Program konference zakončí sobotní sekce věnovaná 50. výročí prvního přistání člověka na Měsíci a historii projektu Apollo.

Weiss je americký fyzik, který v roce 2017 získal Nobelovu cenu za první přímé pozorování gravitačních vln. Ketterle ji dostal v roce 2001 za experimentální důkaz existence Bose-Einsteinova kondenzátu. Dlouhodobě působí na Massachusetském technologickém institutu jako profesor fyziky. Phillips Nobelovu cenu obdržel za vývoj metod chlazení a zachycení atomů laserem v roce 1997. Hänsch řídí Institut Maxe Plancka pro kvantovou optiku a oceněn byl v roce 2005 za příspěvek k rozvoji laserové spektroskopie.

Stříbrné pamětní medaile Senátu se udělují od roku 2007 významným osobnostem z různých oborů. Od roku 2012 je předává předseda Senátu v Den české státnosti a výjimečně pak mimo toto datum. Čestná oborová medaile Ernsta Macha oceňuje vědce s vynikajícími výsledky v oboru fyziky. Nese jméno Ernsta Macha, zakladatele moderní fyziky v Čechách, který vyvinul metodu studia pohybu těles nadzvukovou rychlostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…