GIBS by měla být lépe kontrolována, soudí kritici

09.12.2013 20:31

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) by podle kritiků měla být lépe kontrolována, aby se dařilo účinněji odhalovat její případná pochybení či nepřípustné jednání jejích příslušníků. Větší informovanost o působení GIBS, kterou žádala organizace Liga lidských práv, ale nesmí ohrozit vyšetřovací činnost inspekce. S ředitelem GIBS Ivanem Bílkem se na tom dnes shodli státní zástupci na konferenci, která se k efektivitě vyšetřování policistů konala v Senátu.

GIBS by měla být lépe kontrolována, soudí kritici
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

Právní ředitelka Ligy lidských práv Zuzana Candigliota vytýkala GIBS nečinnost při vyšetřování policistů, kteří byli podezřelí z násilného jednání. Jako příklad uvedla případ muže z Aše, kterého policisté údajně zbili v cele a kterému dal za pravdu až Evropský soud pro lidská práva. Kontrolu GIBS v podobě sněmovní komise označila právnička za netransparentní.

GIBS by podle právničky měli opustit bývalí policisté včetně ředitele Bílka. Nového ředitele inspekce by měl po změně zákona nominovat například Parlament, navrhovala Candigliota. Podle Jiřího Pavlíka z Nejvyššího státního zastupitelství ale v GIBS musí být lidé obeznámení s činností bezpečnostních sborů.

Případná pochybení prověřím, slíbil Bílek

Bílek hájil inspekci s tím, že podle českých soudů nepochybila ani v případě bývalého policejní prezidenta Petra Lessyho. Případná pochybení příslušníků inspekce, kteří byli obviňováni například z vydírání, slíbil prověřit. "Pokud bych takové jednání zjistil, tak s tím příslušným kolegou zatočím," uvedl Bílek. Poznamenal ale, že je třeba pochybení inspektorů doložit.

Obhájci GIBS se naopak přimlouvali o zvýšení pravomocí inspekce, například o právu vstupovat do policejních informačních databází. Inspekce by prý totiž neměla mít v tomto směru menší práva, než mají sami policisté. GIBS by měla mít velká oprávnění, ale měla by být kontrolována, aby jich nezneužila, uvedl Radek Bělor z ústeckého krajského státního zastupitelství. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…