GIBS ani po půl roce nevyšetřila postup policie při střelbě v Uherském Brodě

20.08.2015 10:56

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ani půl roku po tragické střelbě v Uherském Brodě na Slovácku neukončila vyšetřování postupu policie. Zatím se na tom pracuje, řekla ČTK mluvčí GIBS Radka Sandorová. Při únorové tragédii v restauraci Družba střelec usmrtil osm lidí a poté i sebe. Postup policie kritizovali představitelé radnice i obyvatelé města.

GIBS ani po půl roce nevyšetřila postup policie při střelbě v Uherském Brodě
Foto: ČT24
Popisek: Uherský Brod

Sandorová nechtěla ani odhadovat, kdy GIBS vyšetřování ukončí. Podle starosty a senátora Patrika Kunčara (KDU-ČSL) mnozí obyvatelé Uherského Brodu zprávu inspekce netrpělivě očekávají. „Jsou na závěry GIBS zvědaví. Přece jen už uplynulo půl roku a stále finální výsledek šetření postupu Policie ČR nemáme,“ řekl ČTK Kunčar. Dodal, že mu ministr vnitra (Milan Chovanec z ČSSD) minulý týden slíbil, že šetření do dvou týdnů skončí.

Podle starosty, který postup policie kritizoval již při zásahu, existuje kolem zásahu policie hodně pochybností. Podle něj je nevyjasnilo ani potrestání dvou operačních důstojníků. Policistovi, který zpochybnil plán proti střelci zakročit, nadřízení údajně snížili plat, a jeho kolega dostal písemné napomenutí. Policie v květnu uvedla, že muži v určitou chvíli vyřizovali věci, které jim nepříslušely. Velící policista se ale podle policejní zprávy jejich názorem neřídil.

Policie čelila po zásahu kritice, že údajně proti třiašedesátiletému Zdeňku Kovářovi, jenž 24. února usmrtil sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let, zasáhla příliš pozdě. Podle výsledků vnitřní kontroly ale chybovali jen operační důstojníci. Vedení krajské zlínské policie však uvedlo, že šlo o pochybení technicko-organizační, které ale nemělo vliv na ohrožení života a zdraví poškozených.

„Mám pocit, že veřejnost se s tímto vysvětlením nespokojila. Podle toho, co jsme viděli, to vypadalo na daleko závažnější pochybení nebo spíš sérii pochybení hlavně komunikačního rázu,“ mínil Kunčar. Podle něj nejde nyní o potrestání konkrétních viníků. „Jde o to, aby policie měla v ruce silný nástroj, aby přesně na těchto konkrétních věcech mohla do budoucna zapracovat tak, aby se již nikdy podobná pochybení neopakovala,“ dodal starosta.

Na místě někdejší restaurace nyní nic únorovou tragédii nepřipomíná. Z míst pod stromy zmizely svíčky, které zde lidé zapalovali na uctění památky zemřelých. Restaurace je zavřená, v přízemí objektu nadále fungují obchody s koberci a nábytkem. Radnice před někdejší restaurací chystá pietní místo, které by mělo být odhaleno k prvnímu výročí tragédie. Nyní dokončuje projekt, samotné práce by měly začít nejpozději v listopadu.

Konec vyšetřování zatím neoznámila ani krajská policie, byť již dříve kriminalisté dospěli k závěru, že se jedná o osminásobnou vraždu a pokus o vraždu dalších lidí. Další žena totiž byla zraněna a několika lidem se podařilo utéct. Kovář střílel legálně drženými zbraněmi, k obětem neměl žádný vztah a s přípravou masakru mu nikdo další nepomáhal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…