GIBS testovala policisty na korupci. A načapala prý každého jedenáctého

15.03.2014 17:43

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zkoumala spolehlivost policistů. A výsledky, které přinesl Český rozhlas, nejsou příliš povzbudivé – každý jedenáctý policista by si podle nich vzal úplatek.

GIBS testovala policisty na korupci. A načapala prý každého jedenáctého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dopravní kontrola

Skrytý agent schválně porušil rychlost, avšak zaplacení pokuty policejní hlídce odmítl. Namísto toho nabídl policistovi úplatek. A každý jedenáctý ho přijal. Tímto způsobem prověřila generální inspekce za poslední čtyři roky 149 policistů, jejich identitu ovšem tají.

Tímto způsobem provádí GIBS desítky zkoušek spolehlivosti policistů. Ředitel generální inspekce Ivan Bílek uvedl, že agenti nesmí během testu provokovat, ale mohou jen čekat, jak policista zareaguje. „Existují tady určitá pravidla, která jsou celoevropsky účinná,“ vysvětlil.

Jeden z policistů, kterého generální inspekce nachytala, byl podezřelý z toho, že v době svého volna testuje pravost bankovek u prodejců a peníze si pak nechává. „Od oznamovatele převzal nalezenou pánskou černou koženou příruční tašku. Byla v ní finanční hotovost, zapalovač, náramkové hodinky, krabička s cigaretami. V souvislosti s tímto nálezem nevyhotovil žádný úřední záznam a všechny věci si ponechal jako svoje vlastní,“ popsala případ mluvčí inspekce Radka Sandorová. 

Testovat by se mohli i úředníci

Policista byl obviněn a následně přišel i o práci. Většina jeho kolegů ale testy spolehlivosti vnímá negativně. „Je to nástroj, který nelze použít proti zločincům, ale proti policistům ho lze použít za nějakých, jasně stanovených podmínek. A v tom to vnímám jako diskriminační,“ kritizuje je ředitel protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Testy spolehlivosti by se v budoucnu mohly týkat i strážníků nebo státních úředníků. Nyní inspekce připravuje analýzu, jak se testy osvědčily. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …