Gabal na Frekvenci 1: Měli jsme kliku, že tu v roce 1990 byli disidenti s Havlem

08.05.2016 17:58

Sociolog Ivan Gabal sedí ve sněmovních lavicích za křesťanské demokraty. V Press klubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 konstatoval, že se toho u nás za posledních 25 let změnilo opravdu hodně, ne-li všechno. Velký dík za to podle něj patří Václavu Havlovi. Teď je na české společnosti, aby se na Západě udržela. Velmi kriticky se vyjádřil k návštěvě čínského prezidenta v Praze. A nakonec došlo i na uprchlíky.

Gabal na Frekvenci 1: Měli jsme kliku, že tu v roce 1990 byli disidenti s Havlem
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

„Za těch 25 let se toho změnilo hodně. Dokonce myslím, že všecko. Myslím, že dneska už jsme tak daleko, že už umíme i tím západním způsobem nedávat,“ poznamenal hned na úvod. Projevuje se to např. na délce našich životů, která se protáhla o deset let.

„My jsme měli v roce 1990 kliku, že jsme měli od sedmdesátých a osmdesátých let skupinu disentu, která byla izolována a mohla přemýšlet o řadě věci, o kterých většina normálních lidí nepřemýšlela. A oni to pak v roce 1990 udělali. Jasný ‚leadership‘ patřil Václavu Havlovi, který nás dovedl do NATO, ale dnes jsme v situaci, kdy už tito lídři odešli a my se ocitáme v problémech. My jako občané musíme bez lídrů prokázat, že to chceme. Společnost je v napětí mezi tahem Miloše Zemana na Východ a vládou stále výrazněji táhnoucí na Západ,“ prohlásil jasně.

Tah Zemana na Východ je podle hosta neoddiskutovatelný. Ale česká společnost to podle lidoveckého politika ustojí a dá najevo, že chce patřit na Západ. Prokážeme to např. tím, že budeme aktivně vystupovat v EU. Gabal si totiž nemyslí, na rozdíl od exprezidenta Václava Klause, že v EU záleží v podstatě jen na vůli Německa. „Já si nemyslím, že jsme bez vlivu,“ odmítl Klausovu úvahu. Politik, který chce projevit nějaký názor, položit otázku či nastolit problém, má prý v EU i v NATO možnost.

„My se učíme to, jak funguje to veliké zvíře zvané Evropská unie,“ pokračoval v popisu situace. Pravda prý je, že Evropa se vždycky tak trochu potácí v problémech, ale krizi vždy nakonec vyřeší, byť to bývá i na poslední chvíli. Totéž podle hosta platí např. o možném odchodu Velké Británie z Evropské unie. Nakonec to podle jeho názoru dopadne dobře a ostrovní království zůstane součástí společenství.

Osobně považuje za vyloučené, že by se EU rozpadla a každý stát hrál sám za sebe, jak se to dělo v minulosti. Existuje zde totiž něco jako společný evropský zájem, především ekonomický. „My často chodíme do EU a říkáme, co nechceme, ale máme velký problém říci, co vlastně chceme,“ posteskl si.

Velmi kritický byl k nedávné návštěvě čínského prezidenta v Praze. „Čína nepřivezla nic než sliby. Já si myslím, že Čína chtěla hlavně získat politického partnera k tomu, aby získala statut tržní ekonomiky, protože když jim ho jedna členská země dá, tak se o tom EU musí začít bavit. A tady neuspěli. ... Číňané se takto chovají. Oni se snaží něco ovlivnit, něco z toho vytěžit, ale reálný přínos je malý,“ upozornil Gabal. To, že koupíte Slávii, ještě mnoho neznamená.

V závěru pořadu však došlo i na uprchlíky. „Ti, kteří jsou prokazatelně váleční uprchlíci a projdou tím řízením, tak mají nárok na ochranu,“ připomněl. Neměli bychom prý také zapomínat, že ti lidé, kteří přejdou z Afriky do Evropy, posléze živí rodiny, které na africkém kontinentu zůstaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …