Gadžové jsou stále drzejší, ale my taky máme hrdost, varuje romský aktivista z Ostravy

06.10.2013 16:24

Situace mezi Čechy a početnou romskou menšinou v Ostravě se stále přiostřuje. „Gadžové jsou po demonstracích stále drzejší,“ říká Imrich Horvát, mladý, teprve jednadvacetiletý, romský aktivista.

Gadžové jsou stále drzejší, ale my taky máme hrdost, varuje romský aktivista z Ostravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před budovou vlády proběhla demonstrace na podporu lidských práv českých Romů

Řečnicky výrazný aktivista žije v Ostravě-Přívoze a před posledním shromážděním v Ostravě-Zábřehu, které vyvrcholilo potyčkami s pořádkovými složkami, obcházel oblasti osídlené Romy a vyzýval k jednotě. „Co zmůžeme, když budeme sedět doma, proti násilí gadžů musíme také protestovat,“ říká Horvát, který na jednu stranu neváhá označovat Čechy za „gadže“ a zároveň zakládá platformy s názvy jako „Otrokem rasy“. Píše o tom server Týden.cz v upoutávce na nadcházející vydání stejnojmeného časopisu.

„V Přívoze jsme se před davem extremistů schovali. Jaký to ale mělo výsledek? Bílé to posílilo, od té demonstrace jsou stále drzejší a otevřeně nám nadávají v ulicích, v tramvajích, v obchodech. Ustupovat pořád nejde, máme také svoji hrdost,“ stěžuje si Horvát. Jím organizovaný „anigadžismus“ je prý odpovědí na anticikanismus, o kterém se však píše již i ve výroční zprávě BIS. „Běžných občanů se nejvíce dotýká drobná nedostatečně řešená kriminalita či narušování veřejného pořádku v blízkosti jejich obydlí,“ vysvětluje důvody neoblíbenosti romské menšiny zpráva BIS.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…