Gajdůšková bojovala s Kalouskem o služební zákon: Nepřipustíme vytunelování

04.08.2014 22:55

První místopředseda TOP 09 znovu ztrhal vládní záměr zřídit generální ředitelství státní služby. Odmítl zrod úřednické šlechty. Tato slova si však nenechala líbit místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková, která prohlásila, že se pod vedením TOP 09 rozložily úřady práce a současná vláda odmítá připustit obdobný scénář v případě celé státní správy.

Gajdůšková bojovala s Kalouskem o služební zákon: Nepřipustíme vytunelování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL vyjednává s pravicovou opozicí v podobě TOP 09 a ODS o podobě budoucího služebního zákona. Pravicové strany totiž daly jasně najevo, že budou blokovat jednání sněmovny o tomto zákonu, dokud koalice s opozicí nezahájí dialog. Před televizními kamerami v pondělním pořadu Události, komentáře se o služební zákon přeli i místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle Gajdůškové hrozí vytunelování zákona

Kalousek vidí problém především ve zřízení pozice Generálního ředitele státní správy, který by se mohl obklopit pouze sobě blízkými lidmi a na dlouho dobu by mohl z úřednictva vybudovat jakýsi šlechtický stav. „To je potom opravdu pevnost úřednické šlechty,“ varoval Kalousek.

Gajdůšková tuto tezi odmítla. Každé vedení a tedy i vedení úřednictva potřebuje vedoucí sílu. Na to by nestačili tajemníci jednotlivých ministerstev. Jakmile byste toto nenastavili, jakmile byste tam nedali odvolací orgán, k němuž by se úředníci mohli odvolat, pokud by zjistili nějakou nepravost, tak by to nefungovalo, uvedla místopředsedkyně ČSSD.

Kalousek kontroval, že onou konečnou rozhodovací hlavou má být vláda. Připomněl navíc, že státní správu má v gesci ministerstvo vnitra. Varoval navíc, že bez dohody mezi koalicí a opozicí může teoreticky dojít i na zrušení služebního zákona, až se opět změní politické vedení země. Česko podle Kalouska potřebuje funkční zákon, který povede k ustavení skutečných služeb pro občany.

Gajdůšková ale odmítla ustoupit od konceptu Generálního ředitelství státní správy, které bude úřednictvo zastřešovat. Pokud by toto ředitelství neexistovalo, zákon by byl podle ní vytunelován. Neodpustila si také ostrou poznámku na adresu současných snah TOP 09. Připomněla, že pod vedením této strany se údajně rozložily úřady práce.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…