Gajdůšková, zpátky makat. Uff, další volby za námi... Takto politici reagují po boji

19.10.2014 9:45

TOP 09 se letošní senátní volby nepovedly. Neuspěl ani jeden z jejích kandidátů. Předseda strany Karel Schwarzenberg přesto zůstává optimistou. Věří, že si TOP 09 vše vynahradí v příštích volbách. V klipu uveřejněném na Youtube.cz zároveň vyjádřil poděkování těm voličům, kteří straně hodili svůj hlas, ačkoliv jí „silně foukal vítr do obličeje“. Do povolebního bilancování se na sociálních sítích pustili i někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek, místopředseda ODS Jan Zahradil či politický analytik Tomáš Haas.

Gajdůšková, zpátky makat. Uff, další volby za námi... Takto politici reagují po boji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference KDU-ČSL k výsledkům druhého kola senátorských voleb

„Vždycky jsem v našich dějinách obdivoval nejvíc ty, kteří i v zoufalé situaci statečně bojovali. Ti, kteří se nás v těchto volbách zastali, ačkoliv nám vítr silně foukal do obličeje, jak z ostatních stran, tak i vnitřními spory, a přesto zůstali věrni, šli k volbám a pracovali na našem úspěchu, který se bohužel nedostavil v takové míře, jak jsme si přáli, těm bych srdečně rád poděkoval. S vámi je dobré spolupracovat i do budoucnosti. My si to vynahradíme v příštích volbách,“ uvedl Schwarzenberg ve videu zveřejněném na serveru Youtube.cz.

Místopředseda ODS Jan Zahradil si na sociální síti Facebook oddechl. Volby skončily a do dalších zbývají dva roky. Občanští demokraté tak podle něj budou mít čas dát se definitivně do kupy. K relaxování od náročného volebního klání doporučuje Zahradil písničku od americké skupiny Royal Southern Brotherhood „Gotta Keep Rockin“.

Do hodnocení výsledků senátních voleb se pustil i bývalý předseda ČSSD a současný lídr NS-Lev 21 Jiří Paroubek. Deset mandátů, které sociální demokracie získala, nepovažuje na rozdíl od premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky za úspěch. On sám jich prý před šesti lety v potu tváře vybojoval dvacet tři, a proto považuje výsledek své někdejší alma mater za propad a Bohuslava Sobotku za slabého lídra. Místopředsedkyni Alenu Gajdůškovou, kterou v souboji o senátorské křeslo porazil František Čuba (SPO), ironicky poslal „zpátky makat“.

Politickému analytikovi Tomáši Haasovi, který volební výsledky hodnotil i pro ParlamentníListy.cz,se splnila jeho predikce, že ODS získá dva mandáty. „Výsledek nevidím jako důvod k oslavě, na to je ještě hodně brzy, ale vidím ho positivně, ODS se odpoutává ode dna,“ napsal Haas na sociální síť Facebook. V parlamentních volbách, které by se měly uskutečnit za dva roky, má podle něj ODS dobrou šanci jít jako respektovatelná strana, se kterou se ve volbách bude údajně muset počítat jako s jednou z nejsilnějších stran. „A podle mého na to ODS má,“ myslí si politický analytik, který byl poradcem prezidenta Klause i premiérů Topolánka a Fischera.

Co přesně napsal Jiří Paroubek:

B. Sobotka bude obdivovan a slaven babisovskymi a s nimi spratelenymi medii a pochopitelne take bakalonovinami. Tak slabeho lidra ČSSD aby pohledal. To pravici vyhovuje. CSSD propadla procentualne oproti roku 2010 v Praze a ve vsech statutarnich mestech, skoro ve vsech okresnich a v temer deviti desetinach zbyvajich trojkovych obci. Ze 23 senatoru, ktere jsem před 6 lety v potu tváře vybojoval, jich zustalo 10. Bravo... Oportunistum typu A. Gajduskove preji: zpátky makat...

Co přesně napsal Jiří Zahradil:

Jan Zahradil: Uf... ted´ na 2 roky od voleb klid, tudíž čas dát ODS definitivně do kupy. Takže GOTTA KEEP ROCKIN!!! 

Co přesně napsal Tomáš Haas:

Splnila se má predikce, že ODS získá dva mandáty. Bohuželo je to málo. Ale stejně jako v komunálních volbách je výsledek realistický a odpovídajíící situaci - ODS neklesá, jak naznačovaly pesimistické prognozy, ani jen nesleduje kontury dna. Mírně, ale zvedá se. Výsledek nevidím jako důvod k oslavě, na to je ještě hodně brzy, ale vidím ho pozitivně, ODS se odpoutává ode dna. Příští volby, pokud nebudou předčasné sněmovní, budou za dva roky. Pokud ODS zapracuje hned v tom prvním, má dobrou šanci jít do příštích voleb jako respektovatelná strana, se kterou se ve volbách bude muset počítat jako s jednou ze silnějších stran. A podle mého na to ODS má.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY senátních voleb

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…