Garry Kasparov ostře: Merkelová a Hollande, nejednejte s Putinem! Vyzbrojte Ukrajinu, která kolabuje a padá do chaosu, o což jde Rusku

09.02.2015 14:36

Bývalý šachový velmistr a jeden z hlavních ruských kritiků Putinova režimu Garry Kasparov se před několika málo hodinami na svém facebookovém profilu vyjádřil k diplomatickému úsilí kancléřky Merkelové a prezidenta Hollandea. Považuje je za zbytečné a volá po okamžitém vyzbrojení Ukrajiny.

Garry Kasparov ostře: Merkelová a Hollande, nejednejte s Putinem! Vyzbrojte Ukrajinu, která kolabuje a padá do chaosu, o což jde Rusku
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Kasparov tvrdí, že diplomatické úsilí Merkelové a Hollandea je jen ztrátou času. LMerkelová stále říká, že neexistuje vojenské řešení konfliktu na Ukrajině. Proč to ale neřekla také Putinovi? On uplatňuje vojenské řešení už celou řadu měsíců a funguje mu to docela dobře. Tisíce Ukrajinců zemřely a země kolabuje, zatímco Evropa i Spojené státy tomu nečinně přihlíží. Putin s Lavrovem poslali mírotvůrce do horoucích pekel a na oplátku se jich ještě ptáme, kdy tam jede nejbližší autobus," kritizuje Kasparov a nabádá Západ, aby přestal sám sobě nalhávat, že Putinovi snad někdy šlo o mírové řešení krize na Ukrajině. "Pokud by tomu tak bylo, byla už válka dávno ukončena," dodává Kasparov.

Podle Kasparova musí Ukrajina dostat možnost se bránit. Považuje to za jediný způsob, jak ruského prezidenta odradit od další agrese. "Západ však nejspíš došel k závěru, že Ukrajinu obětuje. Stejně jako to učinil v roce 1938 v případě Československa. Obětovat slabšího se nevyplatilo tehdy a dnes tomu nebude jinak," tvrdí bývalý šachový velmistr. Putin dle jeho názoru potřebuje válečný konflikt, aby si udržel podporu obyvatelstva. "Podobně postupoval v roce 2008 u Gruzie. On se nezastaví před ničím. To už je dnes více než jasné," předpovídá Kasparov, jenž připouští, že západní političtí lídři nemají podporu veřejnosti. "Lidé si nepřejí, aby byl Putin zastaven vojenskou cestou," všímá si Kasparov.

"Historie nám ale ukazuje, že čím později se přikročí k akci, tím těžší je takový konflikt ukončit. Kdyby Západ poslal Ukrajině zbraně loni v květnu nebo červnu, Putin by tvrdě narazil a bylo by brzy po všem. Putin musí i nadále předstírat, že na Ukrajině probíhá občanská válka, protože invaze ruských vojsk do země souseda nemá u domácího obyvatelstva žádnou masovou podporu," poukazuje Kasparov. Jeden z hlavních kritiků Putinova režimu je přesvědčen, že ruský prezident sám od sebe válku neukončí. "Musí k tomu být přinucen," má jasno Kasparov.

Merkelová, Hollande a Biden podle názoru Kasparova zcela chybně odmítají řešit situaci, která nastane, pokud bude Putin i nadále ignorovat mírové dohody. "Současný stav je nepřijatelný. Putin chce zničit Ukrajinu jako samostatný stát. Pokud ukrajinský prezident Porošenko bude přinucen pod tlakem Západu přistoupit za potupných podmínek na mír, může se dostat do střetu s parlamentem. O takový chaos Putinovi přesně jde. Pokud tedy chce Západ zachovat současný světový řád a platné hranice států, musí Vladimira Putina zastavit teď hned," vyzývá Kasparov a navrhuje tři kroky, jež by dle jeho mínění měly přinést optimální řešení současné krize. Poukazuje na to, že hlavním cílem není rozpoutat válku, ale odstrašit nepřítele pomocí síly.

"Za prvé by Ukrajina měla dostat zbraně, aby se mohla účinně bránit Putinově invazi. Ruská vojska a separatisté mají ty nejmodernější zbraně a ukrajinská armáda za současného stavu nemůže vzdorovat. Odpůrci této varianty tvrdí, že poté bude Putin obviňovat Spojené státy a EU z rozpoutání války. Ale on už tak přece dávno činí! Vyzbrojení Ukrajiny, aby mohla hájit hranice EU, by nemělo být považováno za nic kontroverzního," je přesvědčen Kasparov. Vedle toho považuje bývalá světová šachová jednička za nutné, aby byli ukrajinští vojáci vycvičeni Západem. "Musí být lépe připraveni na vedení Putinovy hybridní války. Putina je třeba zastavit na Ukrajině stůj co stůj. Jinak se může obrátit na Pobaltí," varuje Kasparov.

"Političtí vůdci Spojených států i EU by měli v neposlední řadě dát důrazně najevo Putinovým spolupracovníkům, že nejsou na Západě vítáni. Cílené sankce proti konkrétním ruským podporovatelům Putinova režimu z řad miliardářů musí pokračovat a nabírat na intenzitě. Musí dát Rusku jednoznačně najevo, že sankce nebudou zrušeny, dokud Ukrajina nezíská úplnou kontrolu nad svými hranicemi. Tento požadavek v sobě samozřejmě zahrnuje navrácení anektovaného Krymu. Nezapomeňte, že OSN v březnu loňského roku drtivou většinou odhlasovala, že referendum na Krymu bylo nezákonné a tedy i neplatné," uzavírá Kasparov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…