Gayové, lesby, bisexuálové, transsexuálové, migranti a Romové se v Česku trápí, píše Rada Evropy

08.12.2020 12:27

Evropská komise proti rasismu a netoleranci (ECRI), která je orgánem pro sledování lidských práv Rady Evropy, vyzvala představitele České republiky, aby se zasadili o přijetí strategie na zlepšení postavení gayů a leseb v české společnosti. Stejně tak by prý měly skončit všechny formy segregace romských dětí.

Gayové, lesby, bisexuálové, transsexuálové, migranti a Romové se v Česku trápí, píše Rada Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod Prague pride 2020 byl zrušen díky pandemii koronaviru. Místo něj vypluly na Vltavu s LGBT komunitou lodě

České úřady obdržely podle ČTK výzvu od Evropské komise proti rasismu a netoleranci (ECRI), aby přijaly strategii pro zlepšení postavení LGBT komunity, komunity gayů, leseb, bisexuálů i transsexuálů, v české společnosti. V Česku je podle ECRI problém nejen v tom, že neexistuje uvedená strategie, ale i to, že si vláda neanalyzuje, zda dochází k diskriminaci těchto osob.

Anketa

Souhlasíte se zavřením všech hospod ve 20:00?

68%
32%
hlasovalo: 20002 lidí

V rozporu s verdikty Evropského soudu pro lidská práva se musejí v ČR trangenderové osoby před změnou jména podrobit změně pohlaví a sterilizaci, tvrdí se ve zprávě. ECRI doporučuje změnit občanský zákoník a zákon o zdravotních službách a odstranit podmínku sterilizace pro oficiální uznání změny pohlaví. ECRI tvrdí, že v ČR přetrvávají nenávistné projevy vůči komunitě LGBT. Terčem nenávisti zůstávají i Romové, ale rasistické projevy se nyní zaměřují na muslimy a migranty. Projevy nenávisti vůči muslimům se nyní ozývají v politických diskuzích, a to nejen mezi členy extremistických stran; nenávist proti Romům i muslimům se objevuje i v projevech vysokých politiků. ECRI doporučuje, aby všechny veřejně činné osoby odsoudily projevy rasismu a nenávisti proti komunitě LGBT,“ uvedla ČTK.

Česku se však dostalo i ocenění. Policie dělá podle ECRI co může, aby zabránila rasisticky motivovaným projevům násilí. I policie však prý má co napravovat. Strážci zákona by měli podle ECRI vpustit mezi sebe více příslušníků různých menšin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …