Gazdík: Vedle Mynáře jsme se svým platem břídilové

21.04.2015 10:45

Po nedávném odtajnění platu prezidentova kancléře Vratislava Mynáře se už ví, že pobírá dokonce více než předseda vlády Bohuslav Sobotka. I přesto, že Mynář neschvaluje ani nenavrhuje zákony, není prý jeho práce nikterak jednoduchá. Píše MF DNES.

Gazdík: Vedle Mynáře jsme se svým platem břídilové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Mynář prý svou práci, za kterou měsíčně dostane i s odměnami 167 tisíc korun hrubého, začíná zrána a končí večer, kdy odchází domů. Hned ráno tak prý prodiskutuje s prezidentem Zemanem politické, ekonomické, či společenské události a připraví se na možné vystoupení. Během toho se prý schází s ostatními šéfy hradních odborů.

Jestliže chce něco vzkázat médiím, obrátí se prý na hradního tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka, pokud chce pomoci s analýzami, obrátí se prý na Radka Augustina, a pokud potřebuje pomoci s protokolárními záležitostmi, je tu Jindřich Forejt. I když Vratislav Mynář nerozhoduje o miliardových zakázkách, o bezpečnosti státu a ani nenavrhuje a neschvaluje zákony, přijde si podle MF DNES na více peněz než premiér Bohuslav Sobotka, který má v základu prý 155 tisíc korun hrubého, bez možnosti odměn jako v případě Mynáře.

Dle MF DNES mu na Úřadu vlády mohou jen závidět, jelikož šéf Úřadu Pavel Dvořák má o čtyřicet tisíc korun čistého méně než Vratislav Mynář. Ostatní zaměstnanci na Hradě, Mynářovi kolegové, prý pobírají platy srovnatelné s těmi ministerskými, tedy mezi 70 a 80 tisíci korunami.

Místopředseda sněmovny Petr Gazdík, který má srovnatelný plat jako ministři, prý už má jasno, proč Mynář tak dlouho tajil výši svého platu. „Vedle pana kancléře jsme, co se platu týče, břídilové. Nestěžuji si, jsem se svými penězi spokojen. Ale třeba právě ministři mají oproti kancléři nesrovnatelnou odpovědnost,“ prohlásil Gazdík.

Mynář se však dle MF DNES hájí tím, že to nelze srovnávat, jelikož porovnávají jeho plat i s odměnami, se základními platy ostatních. V základu má prý Mynář podobný plat jako zmiňovaní ministři. Podotýká však, že jeho práce je zcela rozdílná a pracuje prý často i o víkendech. „Není to, jako kdybych šel do Kolbenky, kdy přijdu v osm a ve čtyři si píchnu na vrátnici a odcházím. Takhle spokojený být nemůžu,“ řekl Mynář. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…