Gazdík: Zůstáváme s TOP 09. V dobrém i ve zlém

14.02.2014 10:01

Petr Gazdík spoluzakládal hnutí Starostové a nezávislí a vedl jej celých osm let. Nyní v rozhovoru pro Lidové noviny potvrdil, že zvažuje odchod z předsednického postu a bude se prý asi ucházet o post místopředsedy. Koalici v rámci Prahy s hnutím ANO vylučuje a říká, že STAN dodrží všechny smlouvy uzavřené s TOP 09.

Gazdík: Zůstáváme s TOP 09. V dobrém i ve zlém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

V roce 2010 se Petru Gazdíkovi v čele STAN podařlo přivést komunální politiky až do sněmovny, a to na kandidátce TOP 09. Navzdory některým hlasům, že nyní už TOP 09 Starostům neprospívá, Gazdík říká, že dostojí všem smlouvám, které spolu mají. „Když s někým uzavíráte smlouvu ve dvou politických stranách nebo vstupujete do manželství, činíte to v dobrém i zlém. Smlouva nebo manželství vám něco přináší a něco bere. Díky TOP 09 jsme se dostali do sněmovny, prosadili jsme rozpočtové určení daní a další zákony. A ano, něco nám to i vzalo,“ říká mimo jiné v LN Gazdík.

„Velmi zvažuji, jestli mám být nadále předsedou,“ řekl hned v úvodu rozhovoru Gazdík. Podle svých slov k tomu má řadu důvodů. Domnívá se prý, že do krajských voleb by měl vést STAN hejtman. Proto uvažují o spojení se Starosty za Liberecký kraj, aby je mohl vést Martin Půta. Nicméně sám Gazdík také nechce, aby Starostové byli hnutím jednoho muže a navíc potřebuje čas i na svou novou funkci. Stal se místopředsedou sněmovny a zároveň s manželkou čekají čtvrté dítě.

Je na panu Babišovi, aby ukázal, že splní sliby

„Jsme hnutí, které se nesoustřeďuje na momentální politický efekt. Nepovažuji lidsky ani politicky za férové, aby Starostové spolupracovali s TOP 09 a Karlem Swarzenbergem, když byli v kurzu, a když je teď v kurzu Babiš, půjdeme s ním. Nejsme politické prostitutky. Je na Babišovi, aby ukázal, že splní sliby, které dal. Počkáme si, jestli bude partnerem, který drží slovo,“ řekl Petr Gazdík v rozhovoru pro Lidové noviny k otázce spolupráce Starostů a hnutí ANO.

Na místní úrovni však spolupráci nevyloučil. „Dovedu si představit, že třeba Franta ze STAN bude s Jardou z ANO spolupracovat kdesi v Horní, Dolní, protože Jarda z ANO je slušný člověk. Nedovedu si ale představit spolupráci ve větších městech nebo už vůbec ne koalici v Praze,“ uvedl Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…