Gazdík dostal od Filipa zajímavou radu, jak se dozvědět, co se děje na Ukrajině

17.12.2014 22:53

Jak moc nás musí trápit propad ruské ekonomiky? Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a Vojtěch Filip (KSČM) mají za to, že by tuto situaci mělo Česko řešit, naproti tomu úřadující šéf Starostů a nezávislých má za to, že jsou i důležitější věcí. Politici se následně do sebe pustili kvůli Ukrajině.

Gazdík dostal od Filipa zajímavou radu, jak se dozvědět, co se děje na Ukrajině
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na mítinku měl proslov předseda KSČM Vojtěch Filip

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) oznámil vznik expertní skupiny, která se bude zabývat problematikou výrazného oslabení ruské ekonomiky a možností dopadů tohoto jevu na ekonomiku českou. Je to opravdu třeba, jestliže náš export do Ruska činí asi 4% z celkového objemu českého exportu, jak o tom hovořil i guvernér ČNB Miroslav Singer? Spolu s mládkem o tom ve středečních Událostech, komentářích České televize hovořili místopředsedové sněmovny Petr Gazdík (STAN) a Vojtěch Filip (KSČM).

Ovlivní to i Ukrajinu, Bělorusko a další

„Takový tým už jsme jednou měli, když byly zaváděny západní sankce a ruské protisankce," zahájil své vystoupení ministr. Skupina bude situaci sledovat a pokud bude třeba, pokusí se něco udělat pro české firmy, které do Ruska vyvážejí. Bude to navíc mít vliv i na další země, např. na Ukrajinu či Bělorusko.

 „Pokusíme se minimalizovat škody. Dopadne to asi tak, že se zafixuje nová úroveň rublu. Jen pro představu diváků. My jsme zvyklí, že máme 27 korun za euro, tak si představte, že by se to změnilo na kurz 54 korun za euro,“ přiblížil divákům ministr. Přislíbil, že stávající trhy si Česko pokusí udržet.

Faktem ale je, že Rusko netrpí ani tak sankcemi, jako spíš propadem cen ropy. Ekonomika, která stojí na exportu energií a je příliš jednostranná, trpí, jestliže ceny surovin klesnou.  I Mládek ale uznává, že by Rusku mohlo pomoci uzavření dohody o Ukrajině. Při troše dobré vůle se podle ministra, jehož manželka je původem Ruska, najde nějaké řešení, ať už federalizace nebo jiné.

Co je víc - Krym nebo čtyři procenta?

Na debatu navázali i oba místopředsedové sněmovny. Shodli se na tom, že je dobře, když se vláda snaží něco dělat. Gazdík ale obratem dodal, že si musíme říci, co je pro nás prioritou. „Jestli je důležitější to, že Rusko narušilo územní integritu Ukrajiny na Krymu, nebo ta čtyři procenta našeho exportu,“ poznamenal současný šéf Starostů a nezávislých. Zmínil i to, že je mu líto českých firem, na které současná ruská situace dopadá.

 Filip má naopak za to, že bychom si měli držet pozice na ruském trhu a navíc své obchodní aktivity přesunout i do Číny, Indie a obecně do Afriky.

Oba pánové se pak shodli na tom, že je třeba vyřešit konflikt na Ukrajině, zásadně se ale rozcházeli v pohledu na to, kdo nese hlavní vinu za tento konflikt. Gazdík viděl chybu především na straně Ruska, zatímco Filip přičítá hlavní vinu Ukrajině, mimo jiné proto, že ukrajinská armáda střílí do vlastních lidí.

„Ukrajina porušuje dohody z Minsku. Přečtěte si někdy server ParlamentníListy.cz a něco se dozvíte,“ doporučil Gazdíkovi. Ten ho obratem ujistil, že si přečte leccos, ale svůj názor zřejmě nezmění. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…