Gazdík odkryl karty Starostů: Má veliké, převeliké plány

10.01.2017 9:44

Rozhovor Martina Veselovského se šéfem hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petrem Gazdíkem přinesla internetová televize DVTV. Hovořilo se zejména o snaze STAN vytvořit třetí hlavní politickou sílu, o rozchodu s TOP 09 i o tom, jakého kandidáta by STAN chtěla postavit do prezidentské volby.

Gazdík odkryl karty Starostů: Má veliké, převeliké plány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Petr Gazdík(TOP 09)

Veselovský připomněl, že STAN se snaží dát dohromady třetí politickou sílu, která by měla být složena ze 17 regionálních a tří celostátních uskupení. „Vyjednáváme s mnoha regionálními osobnostmi, které by z našeho pohledu měly posílit parlamentní řady, proto ta jednání nejsou jednoduchá a výsledek bude chvíli trvat,“ uvedl Gazdík. Připustil také možnost, že „to nedopadne“. „Ale je důležité se o to alespoň pokusit,“ podotkl.

Celé video je ZDE

Uvedl také, že cílem třetí politické síly je porazit ČSSD i hnutí ANO. „My to děláme jako souhrn osobností, a to se v krajských volbách osvědčilo, které něco dokázaly ve svých regionech, které něco umí, které jsou úspěšné ve svých oborech, které jsou zkušenými starosty, podnikateli, lékaři, vysokoškolskými učiteli, zkrátka lidé, kteří něco umí,“ poznamenal Gazdík s tím, že STAN se domlouvá s jednotlivými hnutími, jichž jsou tyto osobnosti členy.

Hlasy středových a středopravicových voličů leží na zemi

Připustil, že pokud jednání nedopadnou dobře, mohou jít STAN do voleb sami nebo s některými spolupracujícími hnutími. „Nicméně z našeho pohledu má cenu hledat průnik i s dalšími celostátními stranami jako je KDU-ČSL, SNK-ED nebo Soukromníci, protože hlasy středových a středopravicových voličů dnes z mého pohledu leží na zemi. Je tu část, která nechce volit Andreje Babiše a nechce volit kamenné politické strany a kteří se ohlíží po něčem, co naplní jejich ideál jinak. To jim chceme přinést.“

Čím chce STAN porazit hnutí ANO? „Programem a osobnostmi. ANO nemá propracovaný program a nemá tolik osobností, jaké nabídneme my,“ pochlubil Gazdík.

To, o čem se teď jedná, je to, jaký bude výsledný subjekt. „Může to být koalice, může to být na kandidátce jedné z těch stran, může to být nová volební strana. To jsou v zásadě tři možnosti, o kterých právě jednáme,“ konstatoval Gazdík s tím, že tato jednání jsou asi ve své čtvrtině.

O tom, v jakém uskupení půjdou STAN do sněmovních voleb, se musí podle Gazdíka rozhodnout do sněmu Starostů, který proběhne 24. a 25. března. „Sněm je totiž nejvyšším orgánem STAN, který může odsouhlasit, v jaké formě budou Starostové kandidovat v parlamentních volbách.“

TOP 09 chtěla jen bilaterální spolupráci

Proč STAN vlastně nepokračují ve spolupráci s TOP 09? „Ta smlouva s TOP 09 se volebně vyčerpala, ona skončila a my jsme se rozhodli, že v ní nebudeme pokračovat. Jsme poněkud sebevědomější, takže nechceme být na kandidátce jiné strany. Spolupráce s TOP 09 byla dobrá, této zemi přinesla několik velmi dobrých zákonů, které nás posunuly. Poslanecký i senátní klub funguje. My jako celostátní výbor jsme se rozhodli, že tu smlouvu v dosavadní formě nechceme prodloužit. Řekli jsme TOP 09, že bychom chtěli širší spolupráci, oni řekli, že se o širší spolupráci nechtějí bavit. Že chtějí pouze bilaterální spolupráci. My jsme řekli, že se omlouváme, ale že tu smlouvu nechceme prodlužovat. S TOP 09 jsme 22. prosince uzavřeli dohodu o vzájemném vyrovnání, kde jsme výrazným způsobem zjednodušili finanční závazky. Součástí té dohody je, že náš poslanecký a senátní klub bude fungovat dál a veškeré závazky, které jsou i v krajích, i politické, budou fungovat dál. Což považuji za obrovský úspěch, protože si nepamatuji, že by se dvě strany rozešly v takovém míru a pohodě,“ pochválil se Gazdík.

Ohledně volby prezidenta uvedl, že hledají osobnosti, které by byly schopné se postavit Miloši Zemanovi. „Momentálně jednáme s pěti dobrými kandidáty,“ uvedl Gazdík s tím, že jedním z těch lidí, kteří by mohli kandidovat na prezidenta, je Dana Drábová. „Já bych si to velmi přál, ale její odpověď je zatím ryze negativní,“ přiznal a dodal: „Ale není důvod s ní o tom nejednat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…