Gazdík útočí: Bojíte se Kalouska. Podrazili jste ho

29.11.2013 8:59

Rozhodnutí ODS nepodpořit při volbě místopředsedů sněmovny kandidáta TOP 09 Miroslava Kalouska je důkazem toho, že se občanští demokraté stále nepřenesli přes rozpad koalice a nepochopili, že s nimi nebylo možné dál spolupracovat. Uvedl to Petr Gazdík v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Gazdík útočí: Bojíte se Kalouska. Podrazili jste ho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Plénum obsadilo jen tři místopředsednická křesla, vedle Vojtěcha Filipa ve vedení sněmovny usedla Jaroslava Jermanová z hnutí ANO a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Předsedou se stal sociální demokrat Jan Hamáček. O prázdném místopředsednickém křesle se bude rozhodovat příští středu. Kalousek už kandidovat nebude, stal se šéfem poslaneckého klubu TOP 09. Do klání o volné křeslo vyšle TOP 09 Petra Gazdíka, kterého ve vedení klubu Kalousek vystřídal.

V rozhovoru se serverem Lidovky.cz Gazdík popírá, že by náhlá výměna míst s Kalouskem byla přichystaným tahem. "Vůbec ne, nic takového. Kvůli pondělním lhůtám jsem večer svolal naše poslance, abychom se dohodli, koho nominujeme. A poslanecký klub při diskuzi konstatoval, že navrhne mě. Proto jsem se vzdal postu předsedy klubu, protože nejsem sběratel funkcí. Klub následně zvolil Miroslava Kalouska, tečka," vysvětluje poslanec a dodává, že rozhodnutí bylo velmi jednoznačné.

Podraz od ODS

Kalousek jako šéf klubu získá přednostní právo vystupovat ve sněmovně. Gazdík věří, že to poslanci jiných stran nebudou brát jako podraz od TOP 09. "Kdo je předsedou našeho klubu, je naší věcí. Stejně jako je věcí ČSSD a KSČM, kdo je šéfem jejich klubů. Ani odpůrci Miroslava Kalouska nemohou zapřít, že je zkušený parlamentní matador," říká.

To, že poslanci nezvolili Kalouska za místopředsedu sněmovny, bere Gazdík jako podraz od ODS. Podle něj je evidentní, že v druhém kole od ní nedostali žádný hlas. "Vidím tam pořád nějakou zhrzenost a zášť. Stále nám vyčítají předčasné volby, pořád ještě nepochopili, že s jejich neustále se rozpadajícím mančaftem nešlo hrát," konstatuje politik.

Nečekaně velký úspěch šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, který získal 151 hlasů, si vysvětluje Gazdík po svém. "Vnímám to jako přiznání hnutí ANO ke spolupráci s komunisty. Na tiskové konferenci prohlašovali, že jejich poslanci dostali za úkol podpořit pouze kandidáty potenciálních koaličních stran. Vzhledem k tomu, že pan Filip dostal 151 hlasů, je to veřejné přiznání, že jsou pro ANO potenciálními koaličními partnery," uzavírá Gazdík pro Lidovky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…