Gazdík útočí na vládu kvůli přímé volbě starostů: Jejich argumenty proti jsou vážně chabé

23.09.2014 18:04

Agentura STEM/MARK zjistil, že by si až 80 procent občanů přálo přímou volbu starostů. Před volbami o tom mluvily také koaliční strany ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Nyní ale vláda takový návrh zákona za dílny Starostů a nezávislých hodila ze stolu. Její argumenty proti navrhované předloze jsou ovšem chabé. Tvrdí to poslanec Petr Gazdík (STAN) na ParlamentníchListech.cz.

Gazdík útočí na vládu kvůli přímé volbě starostů: Jejich argumenty proti jsou vážně chabé
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Gazdík

Podle Gazdíka má zákon většinovou podporu v Poslanecké sněmovně. Vládní politici jej ale zavrhli. „Nabízí se jediné vysvětlení: politici vládních stran si nejspíš před parlamentními volbami řekli, že slibem nezarmoutíš, a po volbách na své sliby rychle zapomenouu, jak už se přesvědčila například iniciativa Rekonstrukce státu," upozornil Gazdík.

Vláda možná nechce, aby o starostech rozhodovali lidé. Argumentuje neústavností předlohy

Důvodem může být prý skutečnost, že by o starostech mohli rozhodovat lidé, ne politické strany. „V takovém uspořádání nehrozí, že je do čela obce dosazen nevýrazný straník ze závětří kandidátky, jak se tomu nyní v některých případech ke značné nespokojenosti občanů stává," říká poslankyně Věra Kovářová (STAN), která se na přípravě návrhu podílela.

Vláda zdůvodňuje svůj nesouhlas obavami z případné neústavnosti zákona. „Tato výhrada je ovšem naprosto lichá, Ústava totiž přímou volbu nepředepisuje. Stejně jako ostatní vládní připomínky tak jednoznačně stojí na vodě. Vláda jen dodatečně hledala důvody pro potopení přímé volby starostů. Nějaké sice našla, ale žádná sláva to není," uzavírá Gazdík.

Celý článek ZDE

Stávající znění Ústavy nebrání zavedení přímé volby, tvrdí Gazdík

Podle vlády by kvůli přímé volbě starostů bylo nutné změnit Ústavu. Podle Gazdíka je ale taková argumentace pochybná. Stávající znění prý nebrání zavedení přímé volby zákonem.

Zákon pak podle vládních představitelů neřeší střet zájmů u souběžného výkonu funkcí zastupitele a starosty. Gazdík ale poukazuje na příklady jiných států, kde dualitu připouští. Navíc upozornil na současný souběh funkcí ministra a poslance.

Je odvolání starostů pomocí referenda nepraktické? Gazdík si to nemyslí

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) pak zákonu vytkl nepraktičnost zvolené formy odvolávání starosty prostřednictvím místního referenda. Gazdík to brání argumentem, že zvolená forma nezavádí žádný nový zákon. Na současné normě připouští i odvolávání starostů. Je proto méně legislativně náročná.

Gazdík si také rýpl, že se Sobotkova vláda nechala inspirovat stanoviskem kabinetu Petra Nečase. Zeptal se proto, zda současná koalice navazuje na vládu Petra Nečase, proti které často vystupuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…