Gazdík v ČT: V krajích budeme muset napravit, co levice páchá

31.05.2013 19:09

Předseda hnutí Starostové a nezávislí potvrdil v pátečním Interview ČT24 že uskupení bude nadále spolupracovat s TOP 09, a to i na komunální úrovni, pokud se na tom dohodnou příslušné orgány. Své řekl i o ministryni kultury Aleně Hanákové (STAN), o přímé volbě starostů a o sporu mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09).

Gazdík v ČT: V krajích budeme muset napravit, co levice páchá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

"Spolupráce s TOP 09 se osvědčila. Hnutí Starostové a nezávislí už má svůj volební program defakto splněn, což se u nás příliš nestává. Změnilo se rozpočtové určení daní a obce dostaly miliardy korun navíc,“ pochvaloval si Gazdík. Ale to není vše. Obce už také mohou výrazněji regulovat hazard a podařilo se omezit možnost, že budou na malých obcích rušeny pošty. Své k tomu bude muset říci i vláda.

A proč mají na nižší úrovni stranické buňky volnou ruku? Protože se hnutí postupně etablují, vzájemně se poznávají a napříště už mohou jejich členové sami zvážit, jak se jim spolupráce vyplatí. Na regionální rovině se přitom může zdát, že vládní angažmá s TOP 09 spíše poškozuje. Gazdík však v pořadu poukázal na to, že právě díky vládní spolupráci se podařilo prosadit právě změnu rozpočtového určení daní.

Znechucení z politiky

„V příštích krajských volbách bude nutné spolupracovat nejen s TOP 09, ale například i s lidovci, abychom napravili to, co tam dnes levicová koalice spolu s komunisty páchá,“ poznamenal dále Gazdík.

I on však připustil, že po vstupu do nejvyšších pater politiky cítil znechucení, např. z počínání Věcí veřejných, které původně byly součástí koalice, a vládní většina 118 dávala naději na provedení zásadních kroků. Předseda STAN ještě neví, zda bude v příštích volbách kandidovat do sněmovny, ale nakonec k tomu pravděpodobně dojde.

"To je moje odpovědnost vůči starostům, já se v poslanecké sněmovně snažím, aby starostové mohli prosazovat dobrou politiku na obecní úrovni a za starosty našeho hnutí mohu říci, že se jim to daří,“ uvedl předseda.

Ve vysílání se vyjádřil také k působení ministryně kultury Aleny Hanákové. Podle Gazdíka tato dáma příliš nezvládá¨mediální prezentaci svých kroků a podle vlastních slov na to poukazoval opakovaně, ale zároveň platí, že ministryně provedla řadu prospěšných kroků, které pohnuly řadu problémů kupředu, týká se to i církevních restitucí.

Velké strany se přímé volby starostů bojí

Starostové a nezávislí dlouhodobě prosazují zavedení přímé volby starostů. Gazdík se v této souvislosti razantně ohradil proti tvrzením, která zazněla z domovské strany Miloše Zemana SPOZ. Odtud totiž zazněly věty o tom, že starostové zemanovcům prakticky ukradli téma. Gazdík to jednoznačně popřel a poukázal na to, že starostové prosazují přímou volbu již dlouhou dobu. Předseda uskupení dokonce vyjádřil názor, že se velké strany bojí zavedení přímé volby starostů, protože by jejich kandidáti nemuseli uspět.

V závěru pořadu se také jednoznačně postavil za ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) v jeho sporu s prezidentem Milošem Zemanem. Jako koaliční partneři v této otázce zkrátka táhnou za jeden provaz. Obratem však dodal, že by oba aktéři spolu měli jednat, a pokud bude třeba, tak i víc než jednou, dokud nedospějí k nějakému řešení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …