Gazdíkovi Starostové se mírně odtahují od TOP 09. Kvůli volebnímu průšvihu

19.04.2013 8:21

Obnovená smlouva mezi TOP 09 a STAN prý bude obsahovat ustanovení, po kterém řada starostů po neúspěšných krajských volbách volala. Starostové tak budou moci v krajských volbách kandidovat samostatně, bez TOP 09. Zevrubně o tématu informuje server Česká pozice.

Gazdíkovi Starostové se mírně odtahují od TOP 09. Kvůli volebnímu průšvihu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Gazdík

Podzimní krajské volby mnoho členů hnutí Starostové a nezávislí (STAN) zklamaly. Byli přesvědčeni, že jim na kandidátce uškodilo spojenectví s nepopulární TOP 09, dokonce se ozývalo volání po zrušení tohoto svazku, píše Česká pozice. Napříště už prý mohou být klidní – v roce 2016 budou moci kandidovat i bez TOP 09. Tuto možnost zahrnuje nová smlouva mezi TOP 09 a STAN, která vejde v platnost během letošního roku.

„Co se krajských voleb týče, do budoucna bude záležet na každé krajské organizaci,“ sdělil České pozici předseda hnutí Petr Gazdík. Tato slova potvrzuje i první místopředseda STAN Stanislav Polčák: „Budou si o tom rozhodovat jednotlivá regionální sdružení TOP 09 a STAN.“

Česká pozice dále píše, že součástí smlouvy má být podle jejích informací i ujednání, že zastupitelé STAN a TOP 09 utvoří po volbách společné kluby. Cílem změny prý nemá být rozchod v reálné politice, kterou chtějí hnutí prosazovat společně, ale čistě dosažení lepších volebních výsledků.

Ostatní podrobnosti smlouvy jsou zatím tajemstvím

Ani Gazdík, ani Polčák prý nechtěli další detaily smlouvy prozrazovat. Předsednictvo STAN ji sice výraznou většinou odsouhlasilo a předběžný souhlas s ní prý dalo i vedení TOP 09, formálně ji však musí ještě potvrdit širší orgány. „Proběhlo předběžné jednání o směru, kterým se ta smlouva má ubírat, s panem předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a s prvním místopředsedou Miroslavem Kalouskem. Teď je to otázka schválení celostátním výborem TOP 09 a sněmem Starostů,“ říká Gazdík.

STAN: V regionálních volbách nás vládní strana zabíjí

Česká pozice dále shrnuje hlasy Starostů, které se ohledně rozvázání vztahu Starostů s TOP 09 ozývaly po posledních krajských volbách, kdy jim právě toto spojení na kandidátkách prý uškodilo.

Člen předsednictva STAN a lídr hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martin Půta se tehdy nechal slyšet: „Dostali jsme jasný vzkaz od voličů. Způsob další spolupráce s TOP 09 budeme muset zcela vážně řešit.“ Jeho hnutí, které jako jedno z mála v republice tehdy kandidovalo samostatně, získalo od voličů přes 22 procent hlasů, zatímco společně kandidující TOP 09 a Starostové se nevyšplhali ani ke čtyřem procentům, připomíná Česká pozice. Půtův kolega, Michael Canov, byl prý ještě tvrdší: „Pokud by smlouva o spolupráci s TOP 09 měla pokračovat, pak jen pro parlamentní volby. V těch regionálních nás vládní strana zabíjí,“ pronesl bezprostředně po volbách.

STAN prý půjde do krajských voleb většinou samostatně

„Hodnotíme to pozitivně, my to takhle navrhujeme i za naši krajskou organizaci. Na vrcholné úrovni pojďme kandidovat společně, ale na krajské bude lepší, když to bude zvlášť. A ano, dospěli jsme k tomu i na základě výsledků krajských voleb,“ sdělila České pozici poslankyně Ludmila Bubeníková, šéfka STAN v Moravskoslezském kraji.

S chystanou změnou už jsou prý smíření i v TOP 09. Lze očekávat, že na samostatné kandidatuře v krajích strana spíše prodělá. Místopředseda TOP 09 a bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek připouští: „Když to budu hodnotit jako poslanec, spolupráce na centrální úrovni je nadmíru úspěšná. TOP 09 se podařilo spoluprosadit hlavní cíl Starostů, tedy změnu v rozpočtovém určení daní. A STAN zase podporovali TOP 09 v její snaze o úsporu veřejných prostředků. I jako bývalý ministr oceňuji, jak mě Starostové vždy podporovali ve snaze o racionalizaci systému sociálních dávek, přestože to nebylo vždy populární. Takže na centrální úrovni jsem jednoznačně pro pokračování spolupráce. Ovšem na základě reálné spolupráce na krajské a komunální úrovni bude naopak lepší nechat krajským organizacím TOP 09 a STAN volnou ruku, aby se samy dohodly na co nejvhodnějším způsobu kooperace a nesvazovat je formálními ustanoveními,“ řekl Drábek České pozici.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…