Gazprom čeká letos nižší vývoz plynu do Evropy

03.06.2014 12:14

Ruský plynárenský monopol Gazprom letos čeká pokles vývozu plynu do Evropy a Turecka na 158,4 miliardy metrů krychlových. Firma to uvedla v dnešním sdělení. Loni vývoz činil 161,5 miliardy kubíků a průměrná cena plynu pro evropské klienty v loňském roce dosáhla 387 dolarů (7820 Kč) za 1000 metrů krychlových plynu.

Gazprom čeká letos nižší vývoz plynu do Evropy
Foto: GAZPROM
Popisek: GAZPROM

Loni vývoz Gazpromu do Evropy naopak o 16 procent vzrostl. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí, včetně České republiky. Pokrývá zhruba třetinu evropské poptávky po plynu. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě.

Jednání Ruska a Ukrajiny o dodávkách plynu budou možná pokračovat už dnes

Mluvčí Gazpromu dnes podle agentury Reuters řekl, že Rusko a Ukrajina by dnes mohly pokračovat v jednání o dodávkách plynu. Dodal také, že doufá v nalezení vzájemně výhodné dohody. V pondělí byla jednání po šesti hodinách přerušena a evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger oznámil, že v jednáních bylo dosaženo „skutečného pokroku". Představitelé Gazpromu a ukrajinského Naftogazu se předběžně dohodli na návrhu řešení dodávek ruského plynu na Ukrajinu, které mají v příštích dnech předložit svým vládám.

Gazprom minulý měsíc podepsal dlouho očekávanou dohodu o dodávkách plynu do Číny. Po dobu 30 let tam má firma dodávat 38 miliard metrů krychlových suroviny ročně. Celková hodnota kontraktu činí zhruba 400 miliard dolarů a otevírá firmě obrovský trh. V současnosti zhruba 80 procent příjmů Gazpromu pochází z prodeje plynu do Evropy, kde ale poptávka stagnuje a zisky klesají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…