Gazprom nic nedá Ukrajincům, dodávky pro nás bude posílat dál

16.06.2014 9:08

Ruská společnost Gazprom požaduje od Ukrajiny, aby od nynějška platila za dodávky plynu dopředu. Gazprom oznámil, že dodávky plynu pro evropské země bude posílat v plné výši. Ukrajina je musí předat.

Gazprom nic nedá Ukrajincům, dodávky pro nás bude posílat dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oheň, ilustrační foto

Kyjev dluží za předchozí dovoz této energetické suroviny několik miliard dolarů a podle Gazpromu neuhradil platby ani za červnové dodávky. Podle agentury Reuters to oznámil Gazprom v prohlášení.

„Dnes od 10:00 moskevského času převedl Gazprom Naftogaz, v souladu se stávající smlouvou, do (režimu) zálohových plateb za dodávky plynu. Ode dneška bude ukrajinská společnost pouze dostávat ruský plyn, za který již zaplatila," uvedl podle agentury Reuters Gazprom ve svém prohlášení.

V dané situaci hrozilo přerušení dodávek, které by mohlo zasáhnout i tok ruského plynu do Evropy, kam polovina této suroviny z Ruska proudí přes Ukrajinu. Dřívější spory mezi Ruskem a Ukrajinou před pěti a osmi lety vedly k omezení dodávek na západ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …