Generál NATO vyprávěl divákům ČT, jak jsme v informační válce

23.11.2017 22:01

Bezpečnost na prvním místě. Téměř všechny parlamentní strany měly tohle téma ve svých volebních programech. Co je ale pro bezpečnost země nejdůležitější, jakou roli v ní hraje armáda a co nás ohrožuje nejvíce, nejen o tom hovořila v pořadu Interview na ČT Světlana Witowská se zástupcem velitele nadnárodní divize NATO v Polsku Karlem Řehkou.

Generál NATO vyprávěl divákům ČT, jak jsme v informační válce
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Společné cvičení českých a amerických výsadkářů

Co dělá armáda v době míru, když se říká – chceme-li mír, připravujme se na válku a „hrajme si na ni“? „Tak hrát si na válku se dá mnoho způsoby. Jsou hlavní dva druhy, a to výcviková, že někoho přímo připravujete, jak válčit. Nebo je analytická, to znamená, že na té hře prověřujete nějaké konkrétní plány. Hry hrajeme kdekoli, venku, v lese, i strategické na počítačích,“ upřesnil Řehka.

Každá hra se hraje na různých stupních a důležité je to, jaký má cíl, od toho se pak odvíjí, kdo jí v Armádě ČR hraje. „Máme hry pro řadové vojáky, pro velitele různých útvarů, ale může být i pro náčelníka generálního štábu a velení armády,“ dodal Karel Řehka.

Podle jeho slov, měli bychom být připraveni na eventualitu, že dřív nebo později nějaký skutečný konflikt přijde. „Každý to vidí jinak, ale válka je přirozená součást společnosti. Už se několikrát objevovala v různých cyklech, tedy nejen toto vypovídá o tom, že přijde,“ sdělil a dodal, že dokud zde stále budou lidé s různými mocenskými zájmy, konflikty a tak dále, tak tato hrozba nikdy nezmizí.

Pro vedení války je podle názoru Karla Řehky armáda v jistých fázích nejdůležitější jako vojenský nástroj, ale jsou i politické, informační, ekonomické a další. „Válka je otázka celé společnosti a největší omyl, ke kterému dochází je ten, že lidé si myslí, že si zaplatí profesionální armádu a mají splněno, ale tak to není,“ uzavřel Řehka.

Podle průzkumů věří dezinformačním webům více než tradičním médiím přes čtvrtina Čechů; to Řehka vysvětluje tím, že lidé nejsou dostatečně vedení ke kritickému myšlení. „Je to dané i dobou. Média je těmito informacemi zahlcují ze všech stran a je to tak velké, že se v tom těžko běžný člověk zorientuje,“ uzavřel s tím, že pokud s v lidech nezačne kritické myšlení pěstovat, tak budou vůči těmto informacím stále více zranitelnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…