Generál Pavel: Hrozba ze strany Ruska sílí. Buďme připraveni

27.06.2017 13:00

Předseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel varuje, že ruská hrozba sílí na všech frontách a Severoatlantická aliance na to musí být připravena. Slova generála Pavla přinesl server Politico.eu. Došlo i na Turecko.

Generál Pavel: Hrozba ze strany Ruska sílí. Buďme připraveni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel

Ruská federace podle generála Pavla posiluje svou armádu na všech úrovních a NATO musí tyto snahy o posilování armády bedlivě sledovat. Už proto, aby Kreml nezopakoval scénář, který předvedl na ukrajinském Krymu, jejž obsadila ruská armáda.

Pavel ani na chvíli nepochybuje o tom, že vojenská síla Ruské federace roste, a to jak ta jaderná, tak konvenční. Stejně tak Pavel ani na okamžik nepochybuje o tom, že Ruská federace umí tuto sílu nasadit do boje, jak to předvedla už na ukrajinském Krymu.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Otázka je, zda by si Kreml dovolil zopakovat krymský scénář vůči NATO. „Úmysly Ruska dnes nejsou úplně jasné. Nemůžeme jasně říci, že má Rusko nějaké agresivní úmysly vůči NATO,“ konstatoval Pavel. Není ovšem pochyb o tom, že vojenská aktivita na Krymu a v oblasti Kaliningradu představuje pro NATO potenciální hrozbu, na kterou musí být podle Pavla Aliance připravena. „Čelíme obrovské modernizaci celé ruské armády,“ dodal dnes asi nejvýznamnější český voják.

Vedle Ruska se ale NATO musí postavit také nestátním aktérům, přesněji řečeno teroristům, a tady sehrává nezastupitelnou roli Turecko jako plnohodnotný člen Aliance. V zemi sice panuje napjatá nálada od loňského neúspěšného pokusu o převrat, ale Pavel zdůrazňuje, že ostatní členské státy Aliance vnímají Turecko jako svého partnera a spolupracují s ním v boji proti terorismu.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…