Generál Pavel skončí ve vysoké funkci NATO. Nahradí ho britský maršál Peach

16.09.2017 19:46

Novým předsedou Vojenského výboru NATO byl zvolen maršál britského vojenského letectva Stuart Peach. Informoval o tom dnes úřad britské vlády. Jednašedesátiletý Peach ve funkci příští rok nahradí bývalého náčelníka generálního štábu Armády České republiky Petra Pavla. Informaci přinesla ČTK.

Generál Pavel skončí ve vysoké funkci NATO. Nahradí ho britský maršál Peach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

„Jsem potěšen, že mohu přijmout tuto další výzvu v tak důležité době pro NATO, kdy se aliance musí modernizovat, aby čelila novým a stále se měnícím hrozbám,“ uvedl Peach.

K vojenskému letectvu (RAF) nastoupil Peach v roce 1977, od loňského července působil jako náčelník britského generálního štábu. Velel například britské intervenci v Libyi v roce 2011, která napomohla svržení diktátora Muammara Kaddáfího.

„Vítám volbu maršála Peache. Nepochybuji o tom, že jeho široké zkušenosti náčelníka generálního štábu i člena vojenského výboru (NATO) mu umožní předsedat tomuto výboru s velkou kompetencí,“ uvedl Pavel. Ten byl předsedou výboru zvolen v září 2014 jako první zástupce z východoevropských členských zemí aliance.

Mandát v čele vojenského výboru je tříletý a může být prodloužen. Předseda výboru je nejvyšší vojenskou autoritou NATO a hlavním vojenským poradcem generálního tajemníka aliance. Výbor, v němž zasedají vojenští představitelé členských států NATO nebo náčelníci generálních štábů, se schází zpravidla třikrát ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…